Nu aveti niciun articol in cosul de cumparaturi.
Filtrati dupa atribute
  • Categorie generala
Descarca oferta

Radu Rizoiu

Este conferentiar universitar la Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti, unde preda materiile Drept civil. Persoanele (in anul I de la ciclul de licenta) si Teoria generala a actului juridic civil, respectiv Garantii civile (in cadrul programului de master de Drept privat). De asemenea, este formator al Institutului National al Magistraturii, la materia Drept civil. Litigii cu profesionistii. Este, asadar, un „civilist” sadea. In timpul liber, este avocat in Baroul Bucuresti.

Primul studiu scris a fost o prezentare a temei (pe atunci) la moda a criteriilor de domenialitate. A incercat sa explice inca de la acel moment ca statul trebuie sa aiba „titlu” asupra bunurilor sale domeniale inainte de a adopta actul de afectare. Deci a descoperit ca este nevoie nu de unul, ci de doua acte... Au urmat o serie de texte in care se preocupa mai ales de forta obligatorie a actelor juridice si de mijloacele prin care aceasta poate fi facuta mai puternica. In 2010, teza de doctorat a fost despre Garantiile reale mobiliare. O abordare functionala, unde a incercat sa spuna ca legiuitorul ar trebui sa fie ingaduitor cu garantiile de sorginte contractuala. A continuat sa scrie, dar de aceasta data despre reglementarea din noul Cod civil, la care a participat prin redactarea unor sectiuni dedicate garantarii obligatiilor din Legea sa de punere in aplicare (acum stiti pe cine sa dati vina pentru erorile din lege). Atunci l-a apucat pasiunea de cautat si citit jurisprudenta (romana si nord-americana), pe care a si selectat-o si publicat-o in mai multe culegeri sau reviste. Apoi si-a luat inima-n dinti si a publicat in 2015 o monografie despre un act juridic – Contractul de ipoteca in noul Cod civil. Continua sa scrie despre tot felul de teme care i se par interesante (lui sau celor care-l pun sa scrie).

La cursul de Drept civil. Persoanele, coordonat de Profesorul Marian Nicolae in 2016, a contribuit cu partea dedicata persoanei juridice. De asemenea, a mai scris studii despre teoria generala a persoanei si despre teoria actului juridic civil, chiar daca este cunoscut mai ales pentru mania pentru garantii...

In ultimii ani, ca urmare a evolutiilor politice la nivel national (si nu numai) indreptate impotriva respectarii regulilor si statului de drept, si-a incercat... tastatura si in domeniul teoriei generale a dreptului, incercand sa apere teoria respectarii legii „drepte” si a interpretarii creative – dar realiste – a dreptului pozitiv.
Una peste alta, dupa 20 de ani, s-au strans vreo 10 carti si peste 100 de articole si studii imprastiate prin reviste, culegeri si in spatiul virtual. 

actualizat noiembrie 2021

Vezi ca Grila Lista
Ordoneaza dupa
Afiseaza pe pagina

In honorem Valeriu Stoica

Drepturi, libertati si puteri la inceputul mileniului al III-lea
250,00 RON 225,00 RON
Indisponibila
Credite pentru consumatori - Marian Nicolae, Ionut-Florin Popa

Credite pentru consumatori

Provocari legislative si tensiuni constitutionale romanesti
39,00 RON
Indisponibila
Imagine Ipoteci mobiliare Volumul III

Ipoteci mobiliare Volumul III

Continutul contractului de ipoteca
42,00 RON 37,80 RON
Indisponibila
Imagine Ipoteci mobiliare Volumul II

Ipoteci mobiliare Volumul II

Caracterele juridice ale ipotecii mobiliare. Jurisprudenta comentata cu trimiteri la noul Cod civil
59,00 RON 53,10 RON
Indisponibila
Imagine Ipoteci mobiliare. Volumul I. Preferinta fiscului

Ipoteci mobiliare. Volumul I. Preferinta fiscului

Jurisprudenta adnotata cu trimiteri la Noul Cod civil
30,00 RON 27,00 RON