Grilele si-au demonstrat utilitatea si eficienta atat in procesul de invatamant juridic, cat si in cadrul examenelor si concursurilor care au drept scop selectarea candidatilor ce vor sa imbratiseze o profesie juridica; acestea prezinta avantaje precum: posibilitatea verificarii intr-un timp scurt a unei arii vaste din tematica de examen, rapiditatea si usurinta corectarii, obiectivitatea evaluarii si acuratetea rezultatelor afisate etc.
Punctele forte ale lucrarii:
- suplimentarea numarului de grile si minispete;
- minispetele, prezente inca de la a doua editie, confera lucrarii si un pronuntat caracter practic;
- explicatii ale variantelor de raspuns, inca de la prima editie, precum si trimiteri la texte legale sau la lucrari din doctrina relevante, astfel incat cei interesati sa inteleaga optiunile autorilor;
- grilele/minispetele au trei variante de raspuns, dintre care una sau doua pot fi corecte, asa incat reprezinta un instrument util atat pentru pregatirea examenului la disciplina de drept procesual civil, cat si pentru sustinerea examenelor de admitere in profesiile juridice, avand in vedere structura acestor examene;
- impartita in doua parti, una reprezentand teste de verificare a cunostintelor pe institutii juridice si o parte de teste recapitulative, dupa modelul examenelor de admitere in profesiile juridice: aceea de avocat si aceea de judecator, respectiv procuror, cele doua autoare fiind avocat, respectiv judecator, in afara functiei de profesor;
- raspunsuri motivate pentru grilele/minispetele din 2015 (examenul de primire in profesia de avocat, concursul de admitere la INM).
Publicul tinta:
Lucrarea Teste-grila pentru examenele de admitere in profesiile juridice. Drept procesual civil este utila atat studentilor facultatilor de drept, pentru examenul de licenta, sau absolventilor facultatilor de drept, pentru examenele de admitere in profesiile juridice, definitivare sau promovare in profesiile juridice, cat si juristului profesionist care doreste sa-si verifice la un moment dat cunostintele. La elaborarea lucrarii s-a avut in vedere tematica la disciplina Drept procesual civil, elaborata de Institutul National al Magistraturii pentru concursul de admitere in magistratura din august-octombrie 2016.
Despre autori:
Fiind scrisa de doi profesori de procedura civila, cu experienta in predarea acestei discipline nu doar studentilor, ci si practicienilor, lucrarea si-a propus sa fie un instrument de intelegere, recapitulare si memorare a multiplelor detalii cuprinse in reglementarea acestei discipline.
Andreea CIUREA – lector universitar doctor la Facultatea de Drept a Universitatii „Transilvania” din Brasov; avocat in cadrul Baroului Brasov.
Andrea-Annamaria CHIS – lector universitar doctor, titular al disciplinei Drept procesual civil la Facultatea de Drept a Universitatii „Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca; judecator la Curtea de Apel Cluj, Sectia I civila.