Nu aveti niciun articol in cosul de cumparaturi.

Tratat elementar de drept civil. Obligatiile

ISBN/ISSN: 978-973-127-746-2
99,00 RON
Disponibilitate: Aceasta carte nu mai este pe stoc si nu mai poate fi comandata

Lucrarea "Tratat elementar de drept civil. Obligatiile" este primul tratat ce abordeaza teoria generala a obligatiilor prin prisma noilor reglementari aduse noului Cod civil. Autorii, Liviu Pop, Ionut-Florin Popa si Stelian Ioan Vidu, arata cum intrarea in vigoare a noilor reglementari civiliste marcheaza o schimbare esentiala de paradigma in constructia legislativa a obligatiilor in dreptul nostru privat.

Lucrarea dedicata teoriei generale a obligatiilor pe care o oferim celor interesati, constituie obiectivarea unei analize stiintifice cuprinzatoare si temeinice a acestei institutii juridice, desfasurata pe baza textelor in materie ale noului Cod civil, legislatiei dezvoltatoare, dreptului comunitar, reglementarilor din dreptul comertului international si statuarilor valide si perene ale jurisprudentei. De asemenea, sunt avute in vedere noile solutii, orientari si teorii propuse sau, dupa caz, elaborate de doctrina de specialitate romana si straina in acest domeniu.

Realizarea "Tratatului elementar de drept civil. Obligatiile" intr-o maniera proprie autorilor sai, numeroasele contributii originale pe care le cuprinde, problematizarile si solutiile teoretice si practice retinute si argumentate convingator, acopera intreaga programa analitica a acestei discipline de studii din curricula facultatilor de drept si raspunde trebuintelor actuale ale unui invatamant juridic modern si ancorat in realitatile sociale contemporane.

Cu speranta ca aceasta constructie stiintifica va fi apreciata ca necesara si utila teoriei si practicii dreptului, cu placere si raspundere, o recomandam specialistilor in dreptul privat si, in primul rand, studentilor, masteranzilor si doctoranzilor in drept, in vederea pregatirii examenelor de specialitate.

o lucrare care, din pacate, lasa de dorit...
Nu cred ca a fost inspirata decizia profesorului Liviu Pop, unul dintre cei mai buni teoreticieni ai dreptului civil, de a colabora cu alti autori in vederea publicarii acestui tratat.
Doar cu titlu de exemplu, ma voi referi la analiza referitoare la conditiile daunelor-interese (p. 305 si urm.). Este inadmisibila afirmatia potrivit careia "nu este necesara punerea prealabila in intarziere a debitorului", sprijinita pe dispozitiile art. 1522 alin. (4) NCC (sic!). Oare cum o fi citit textul de lege autorul acestor comentarii de a ajuns la concluzia ca, in baza lui, pot fi cerute daune-interese fara a exista o punere in intarziere, de vreme ce prevederile legale se refera in mod expres la daunele-interese care pot fi cerute pana la expirarea termenului de expirare acordat prin notificarea de punere in intarziere?!... Regretabil! Si nu este decat un exemplu...  
Cristian David | 03.05.2012 23:38
V-a fost de ajutor aceasta recenzie? Da Nu (0/0)
Multumitor
Personal mie mi se pare o lucrare destul de reusita.
Cristian David incearca sa citesti obligatiile in intregime si vei vedea ca nu este chiar asa.Art 1522 ncc vorbeste de punerea in intarziere,pana la expirarea lui ,creditorul neputand folosi mijloace legale de realizare a dreptului sau(rezolutiune,reziliere,reducerea propriilor obligatii-si aici existand exceptii),putand in schimb sa suspende executarea propriei obligatii,sau sa ceara daune interese.Aici legiuitorul nu a conditionat acordarea daunelor interese de punerea in intarziere.
Ai si art 1535, art 1536 ncc
Five | 06.05.2014 21:09
V-a fost de ajutor aceasta recenzie? Da Nu (0/0)
Detalii tehnice
Data aparitiei15 oct. 2012
Categorie generalaTratate
Numar pagini800
Tip copertaCarte brosata