In elaborarea acestui material s-a pornit de la ideea ca Botanica sistematica este o stiinta care se refera la clasificarea speciilor vegetale pe criterii evolutive, astfel incat fiecare individ ocupa un anumit loc in functie de gradul sau de evolutie filogenetica.
Lucrarea intitulata Botanica sistematica cuprinde sistematica vegetala, folosind un sistem modern de clasificare, facand trecerea de la organisme inferioare, la cele superioare, de la simplu la complex. Intreg materialul acestei lucrari este sistematizat in unitati sistematice pe baza caracterelor comune, a gradului de inrudire si evolutie filogenetica, fiind impartit in sase capitole, tinand seama de sistemul de clasificare elaborat de Ehrendorfer (1991), conform caruia regnul vegetal este impartit in sase subregnuri: Virobionta, Procariobionta, Phycobionta, Mycobionta, Bryobionta si Cormobionta.
Aceasta lucrare este importanta deoarece prezinta notiunile generale despre sistematica vegetala, principiile care stau la baza clasificarii plantelor, cateva date cu privire la unitatile sistematice, nomenclatura binara, caracterele de recunoastere a speciilor vegetale medicinale, oferind primele informatii legate de compozitia chimica si utilizarile lor.
Pentru inlesnirea insusirii informatiilor date s-a impus studiu sistematic al plantelor, prezentand pentru fiecare specie: denumirea stiintifica si populara, caracterele ordinului, speciei, raspandirii, produsul vegetal obtinut, compozitia chimica a principiilor active, utilizarii sale etc.