Cluj Tax Forum Journal nr. 5/2024. Era „Dreptului probabil”
In era „Dreptului probabil”, unde totul este posibil si poate fi argumentat juridic prin torsionare, necesitatea intoarcerii la fundamentele dreptului, la originea si originalitatea institutiilor juridice este singura optiune valida. Indiscutabil, acest recurs la autenticitatea si specificitatea institutiilor juridice se realizeaza prin doua modalitati principale: „metoda doctrinara”, prin care este prezervata domenialitatea institutiilor juridice, in ordine logico-juridica, respectiv „metoda jurisprudentiala”, prin care este securizata, cu forta juridica, aceasta domenialitate in ordine logico-juridico-judiciara.
Problema pe care o exhibam nu este doar o problema teoretica, pentru ca acest tip de interventie, cel putin in cele doua dimensiuni evidentiate, nu atenteaza doar la principii, nu afecteaza doar tipicitatea institutionala, ci tinde sa lezeze si vexeze drepturi subiective fundamentale. Una este o schimbare de paradigma, o schimbare de cadru legislativ, o schimbare de abordare in politica normativa a statului, toate principial legitime, si alta este o modificare de acest tip, prin denaturare, fara schimbarea fundamentului sau a reperelor juridice, care este efectiv susceptibila sa afecteze drepturile si interesele particularilor.
Puncte de interes desprinse...
...din articolele acestui numar:
● TVA: Norvegia si Uniunea Europeana intaresc cooperarea administrativa, combaterea fraudei si recuperarea creantelor fiscale. Statele Membre ale Uniunii Europene au actualizat lista jurisdictiilor fiscale non-cooperante. Cooperarea administrativa in materie fiscala: DAC9. (Noutati fiscale)
● Statele membre redirectioneaza o marja de 0,3% din TVA-ul colectat catre bugetul unional. Conceptul de servicii financiare in sistemul TVA este un subiect extensiv care merita o multitudine de discutii.
● Principiile fiscalitatii pozitive. De la valoarea de principiu, la valoare „in principiu”. Valoarea „in principiu” in plan normativ si administrativ.
● Regimul fiscal favorabil aplicabil in Navarra si in trei unitati administrativ-teritoriale din Tara Bascilor.
● Abuzul de drept. Principiul bunei-credinte. Optimizarea fiscala. Recalificarea tranzactiilor in ceea ce priveste TVA. (Articole)
● Chestiunea dezvoltatorilor imobiliari in contextul in care, indiferent de activitatea efectiva, organele fiscale prezumau ca atunci cand sotul si sotia vand bunuri impreuna, ei au si desfasurat in comun o activitate economica.
● Cerere de decizie preliminara formulata in temeiul articolului 267 TFUE.
● 7/69. Comisia c. Italia. O decizie de referinta a Curtii de Justitie a Comunitatilor Europene, care analizeaza compatibilitatea unei taxe progresive asupra exportului de bunuri culturale cu regulile pietei comune. (Jurisprudenta)
● Operatiuni care se efectueaza in situatia dizolvarii si lichidarii societatilor. (Consultanta fiscala)
● Invitatie la lectura. Lucrare aparuta la Editura Hamangiu. Teoria dreptului – Septimiu Ioan Put. (Recenzie)
Cuprins
EDITORIAL
Septimiu Ioan Put
Era „Dreptului probabil”
NOUTATI FISCALE
Cosmin Flavius Costas
Cooperarea administrativa in materie fiscala: DAC9
ARTICOLE
Miruna Mihuta, Diana Hoha Pop/ Servicii financiare si scutirea de TVA a tranzactiilor cu instrumente financiare – scopul justifica mijloacele?
Septimiu Ioan Put/ Principiile fiscalitatii pozitive intre valoarea „in principiu” si valoarea „de principiu”
Carlos Carbajo Nogal/ Stimulente fiscale pentru cinematografie in Navarra si Tara Bascilor
Bogdan Trofin/ Abuzul de drept in dreptul fiscal si optimizarea fiscala. Limite si similitudini
SINTEZA DE JURISPRUDENTA FISCALA NATIONALA
SEPTEMBRIE – OCTOMBRIE 2024
Cosmin Flavius Costas
REPERTORIUL DE JURISPRUDENTA IN MATERIE FISCALA AL CURTII DE JUSTITIE A UNIUNII EUROPENE
SEPTEMBRIE – OCTOMBRIE 2024
Miruna Mihuta
JURISPRUDENTA FISCALA ISTORICA A CURTII DE JUSTITIE A UNIUNII EUROPENE – cauza 7/68, Comisia c. Italia
Laura Lazar
CONSULTANTA FISCALA
Sorin Roman/ Regimul fiscal al operatiunilor de lichidare voluntara
RECENZII
Cosmin Flavius Costas/ Septimiu Ioan Put, Teoria dreptului, Ed. Hamangiu, Bucuresti, 2024