Un an nou. Noi realitati. „E”-uri fiscale. Transparentizare. Reducerea evaziunii fiscale. Cresterea colectarii bugetare (Editorial). Digitalizare. Inteligenta artificiala. Factura electronica. Frauda TVA. Intre aceste repere Cluj Tax Forum Journal 1/2024 fixeaza bazele unui alt capitol.
Puncte de interes desprinse
...din articolele acestui numar:
● Noi masuri pentru a lupta impotriva fraudei de TVA la vanzarile online ● OCDE publica o evaluare actualizata a impactului Impozitului Minim Global (Global Minimum Tax) ● Actualizarea Listei UE privind jurisdictiile fiscale non-cooperante (Noutati fiscale)
● Impozitarea afacerilor familiale. Abordarea unei probleme complexe si provocatoare avand ca punct de plecare prevederile fiscale ale legislatiei spaniole. Impozitarea intreprinderilor familiale si, mai precis, influenta legislatiilor nationale asupra persoanelor fizice este analizata dintr-o perspectiva internationala si comparativa, fiind abordata si marja larga de apreciere pe care o au comunitatile autonome spaniole in ceea ce priveste reglementarea fiscala. ● Poate digitalizarea fi implementata fara impedimente, fara a suscita controverse in ceea ce priveste compatibilitatea sa cu principiile clasice ale dreptului fiscal european si cu drepturile omului? O perspectiva duala: platitor de taxe – autoritati fiscale. ● Impozitarea dezmembramintelor dreptului de proprietate. Doua mari ipoteze in care dezmembramintele dreptului de proprietate pot da nastere unui fapt generator al impunerii, obtinerea de venituri de catre persoana fizica si cedarea dreptului de folosinta al uzufructuarului ● Facturarea electronica (e-invoicing). Instrument-cheie in combaterea fraudei in materie de TVA. „Frauda carusel”. Provocarile si progresele Romaniei. Consolidarea stabilitatii fiscale si a integritatii economice in UE (Articole).
● Raspundere administrativ-patrimoniala; actiune in despagubiri intemeiata pe art. 19 din Legea nr. 554/2004; refuzul dreptului de audiere al contribuabilului; despagubiri; garantii ● interferentele dintre dreptul fiscal si cel penal; paralelismul de proceduri; valoare probatorie de inscrisuri in procesul penal; previzibilitatea legii; dreptul la un proces echitabil; colaborarea organelor antifrauda fiscala cu organele de urmarire penala; proces-verbal; act de control incheiat de organele antifrauda fiscala; explicatii scrise.
● Cauza Imperial Chemical Industries plc. (ICI) vs. Kenneth Hall Colmer (1998). Problema limitarii scutirilor fiscale pentru companiile multinationale in functie de sediul filialelor. ICI a contestat legislatia fiscala britanica ce refuza deducerea pierderilor unei filiale din profiturile companiei daca majoritatea filialelor nu aveau sediul in Regatul Unit, considerand-o o restrictie a libertatii de stabilire, garantata de articolele 52 si 58 din TCE (actualele articole 49 si 54 TFUE). C.J.U.E. a decis ca legislatia nationala care impune astfel de conditii este contrara dreptului unional, subliniind ca statele membre trebuie sa respecte libertatea de stabilire si sa nu impuna tratamente fiscale discriminatorii pe criterii care tin de localizarea sediului social (Jurisprudenta).
● Aspecte fiscale si contabile asociate operatiunilor de reorganizare. Fondul comercial – recunoastere si evaluare. Evaluarea patrimoniului se determina de catre evaluatori autorizati membri ANEVAR in urma aplicarii standardelor specifice activitatii adoptate de ANEVAR. (Consultanta fiscala)
● Invitatie la lectura. For Profit. A History of Corporations (William Magnuson, Ed. Basic Books, New York, 2022). O analiza istorica a corporatiilor, din cele mai vechi timpuri pana in prezent, si a rolului acestora in societate. O bogata sursa de informatii, care incita, indeamna cercetatorul sa mearga in profunzime si sa afle detalii suplimentare despre fiecare dintre cele 8 mari perioade fixate in timp de autor. Evolutiilor corporatiste li se poate asocia si regimul de impozitare, iar prezentarea asociata a evolutiei istorice a societatilor si a regimului lor fiscal nu poate decat sa confere calitate oricarei prezentari. O recomandare adusa celor interesati de redescoperirea istoriei, cu focus pe evolutia istorica a societatilor din Roma Antica si pana in prezent.
(Recenzie)
CUPRINS
EDITORIAL
Septimiu Ioan Put/ „E”-urile cele de toate zilele
NOUTATI FISCALE
Noi masuri pentru a lupta impotriva fraudei de TVA la vanzarile online
ARTICOLE
Beneficiile fiscale aplicabile afacerilor de familie in Spania
Maria Teresa Mata Sierra
Impozitarea dezmembramintelor dreptului de proprietate
Maria Laiu-Tincu
Digitalizarea – basmul eficientizarii sistemelor de administratie fiscala
Miruna Mihuta
Factura electronica drept un raspuns la frauda TVA in UE: incercarea Romaniei de a se integra
Laura Gabriela Gorgan
SINTEZA DE JURISPRUDENTA FISCALA NATIONALA
IANUARIE – FEBRUARIE 2024
Alin Vasonan
REPERTORIUL DE JURISPRUDENTA IN MATERIE FISCALA AL CURTII DE JUSTITIE A UNIUNII EUROPENE
IANUARIE – FEBRUARIE 2024
Miruna Mihuta
JURISPRUDENTA FISCALA ISTORICA A CURTII DE JUSTITIE A UNIUNII EUROPENE – cauza C-264/96, Imperial Chemical Industries – ICI
Laura Lazar
CONSULTANTA FISCALA
Aspecte fiscale si contabile asociate operatiunilor de reorganizare (I). Fondul comercial – recunoastere si evaluare
Sorin Roman
RECENZII
For Profit. A History of Corporations, Ed. Basic Books, New York, 2022 – William Magnuson
Cosmin Flavius Costas