Cluj Tax Forum Journal nr. 3/2024. Scurt laudatio pentru performanta.
La data de 4 iunie 2024, in urma etapei finale desfasurate la sediul IBFD Amsterdam, echipa Facultatii de Drept a Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca (coordonata de editorul acestui proiect – Cosmin Flavius Costas) a castigat prestigioasa competitie de drept fiscal international GTTC Competition 2024.
Concursul GTTC Competition este organizat anual de grupul editorial olandez specializat in fiscalitate IBFD (International Bureau of Fiscal Documentation), cu participarea unor universitati din intreaga lume. Dupa evaluarea memoriilor, echipa Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca s-a calificat cu cel mai mare punctaj in finala de la Amsterdam, alaturi de echipele Xiamen University (China) si O.P. Jindal Global University (India), castigatoare ale unor editii precedente. In urma dezbaterilor si a raspunsurilor la intrebari, echipa Romaniei a fost declarata castigatoare.
Universitatea Babes-Bolyai figureaza acum drept laureata a unui concurs castigat anterior de universitati sau institute de cercetare din China, Brazilia, India, Africa de Sud, Olanda, Suedia si Canada. Dupa cum se poate observa, din Europa au reusit sa castige aceasta competitie echipele unor universitati din Olanda, Suedia si acum Romania.
Prima parte a acestui memoriu a fost publicata in Cluj Tax Forum Journal nr. 2/2024, iar in paginile acestui numar puteti regasi cea de-a doua parte. Va indemnam sa parcurgeti aceste pagini cu gandul la tinerii care, intr-o finala cu public si cu miza, in dialog direct cu juriul, cat si cu adversari din mari tari ale planetei, au confirmat ca prin buna indrumare, multa munca, creativitate si originalitate, poti fi invingator.
Puncte de interes desprinse...
...din articolele acestui numar:
● Regulile de TVA privind E-Commerce in Uniunea Europeana. ● Comisia Europeana: Noile date privind veniturile fiscale in 2022 confirma un impuls pozitiv pentru impozitele pe capital. ● Actualizarea cotelor de TVA in Uniunea Europeana. (Noutati fiscale)
● Examinarea tratatelor fiscale de evitare a dublei impuneri incheiate de Romania, in ceea ce priveste impozitarea veniturilor din proprietati imobile (art. 6 din Conventia Model OCDE), cat si a veniturilor din dividende (art. 10 din Conventia Model OCDE) ● „Impozitul pe lux”. Modul in care a fost conceput mecanismul de functionare al acestuia. Impactul. Categoriile de subiecti vizati. Conditiile si imprejurarile in care va opera impozitul. Modul de determinare a valorii impozabile si a plafonului valoric de neimpozitare. Cota de impunere si aplicarea ei la baza de impunere. ● (TIVUL) Impozitul spaniol pe cresterea valorii terenurilor intravilane. ● (MNE) Intreprinderile multinationale. Impozitarea separata a veniturilor in fiecare tara. Esecul potentialelor solutii de a crea un sistem fiscal global mai echitabil. (Articole)
● Tribunalului Sibiu i s-a solicitat sa se pronunte intr-un dosar in care o persoana impozabila a folosit un mecanism de optimizare fiscala pentru TVA. Prezenta a doi intermediari pentru a asigura deducerea TVA de o maniera mai expeditiva este contrara obiectivelor Directivei TVA? Constituie un abuz de drept fiscal in sensul jurisprudentei Halifax? ● Cauza C.J.U.E., C-250/95, Futura Participations. Interdependenta dintre autonomia fiscala a statelor membre si obligatiile impuse de dreptul Uniunii Europene, in special in ceea ce priveste libertatea de stabilire si principiul proportionalitatii. (Jurisprudenta)
● Divizarea in interesul societatii. Momentul efectuarii operatiunii de divizare. Impactul fiscal. (Consultanta fiscala)
● Invitatie la lectura. Paradisurile fiscale si radacinile lor istorice. O mai buna intelegere a conceptelor. (Recenzie)
Cuprins
EDITORIAL
De la Cluj la Amsterdam: Finala GTTC Competition 2024
Cosmin Flavius Costas
NOUTATI FISCALE
Comisia Europeana: Evaluarea cooperarii administrative in materia impozitarii directe
ARTICOLE
Joaca de-a John Wayne cu publicitatea fiscala. Poate fi sustinuta ideea unei interpretari administrative contrare textelor legale?
Cosmin Flavius Costas
Perspective asupra impozitarii veniturilor pasive in tratatele fiscale: analiza istorica si comparata a conventiilor de evitare a dublei impuneri in Romania, prin raportare la Conventiile model OCDE (partea a II-a)
Tudor-Sergiu Pilca, Ioana-Isabel Busa, Irina-Alexandra Ceusan, Radu Ionescu
Despre amanarea la plata a penalitatilor in procedura esalonarii sau cum practica schimba legea
Ciprian Paun
RO e-Transport in contextul dreptului Uniunii Europene. Compatibilitate sau incompatibilitate?
Vasile Ianovici, Szilárd Gáspár-Szilágyi
SINTEZA DE JURISPRUDENTA FISCALA NATIONALA
MAI – IUNIE 2024
Alin Vasonan
REPERTORIUL DE JURISPRUDENTA IN MATERIE FISCALA AL CURTII DE JUSTITIE A UNIUNII EUROPENE
MAI – IUNIE 2024
Miruna Mihuta
JURISPRUDENTA FISCALA ISTORICA A CURTII DE JUSTITIE A UNIUNII EUROPENE – cauza C-311/97, Royal Bank of Scotland
Laura Lazar
CONSULTANTA FISCALA
Aspecte fiscale si contabile asociate operatiunilor de reorganizare (III). Transferul de activitate prin divizare – taxa pe valoarea adaugata
Sorin Roman
RECENZII
Drept fiscal, Ed. C.H. Beck, Bucuresti, 2024 – M. Tofan
Cristina Onet