Nu aveti niciun articol in cosul de cumparaturi.

Cluj Tax Forum Journal 5/2023

ISBN/ISSN: 2601-5730_05_2023
Editura: Hamangiu
40,00 RON
Disponibilitate: IN STOC

Cluj Tax Forum Journal 5/2023 soseste cu noi intrebari, noi provocari si raspunsuri:
● Am putea avea, in curand, judecatori fiscali cu inteligenta artificiala? (Editorial)
Framework for Income Taxation (BEFIT). Noi propuneri de simplificare a normelor fiscale si de reducere a costurilor de conformitate pentru intreprinderile transfrontaliere. ● Noua directiva privind transparenta fiscala pentru a ajuta statele membre sa arunce o lumina asupra sectorului cripto-activelor. ● Curtea Suprema Federala din Elvetia stabileste ca despagubirea acordata unui jucator de fotbal este un venit impozabil si respinge drepturile de impozitare din Emiratele Arabe Unite. (Noutati fiscale)
● Care sunt limitele stabilirii si majorarii impozitului pe cladiri? Care sunt remediile procesuale in cazul incalcarii acestora? (avand in vedere atat prevederile in vigoare ale Codului fiscal, cat si dispozitiile din acest act normativ care se vor aplica incepand cu data de 1 ianuarie 2025, ca urmare a modificarii si completarii Codului fiscal prin O.G nr. 16/2022, aprobata prin Legea nr. 370/2022). ● Mai pot promitentii-cumparatori beneficia de aplicarea cotei reduse de TVA pentru antecontractele incheiate pana la 31 decembrie 2022 inclusiv si formalizate autentic dupa 1 ianuarie 2024, daca la data incheierii antecontractelor erau indeplinite conditiile prevazute de lege pentru aplicarea cotei reduse de TVA de 5%? ● O radiografie a prestarilor de servicii intracomunitare pe relatia B2B si regulile corespondente pentru determinarea locului prestarii si, totodata, a posibilei naturi fraudulente a tranzactiilor, asa cum a fost aceasta avansata de inspectorii fiscali romani. ●Baza de calcul al impozitului minim reglementat de prevederile art. 18 C. fisc. Opinia elaborata in numele Facultatii de Drept din cadrul Universitatii de Vest din Timisoara, la solicitarea I.C.C.J., Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept, in dosarul nr. 1203/1/2022, solutionat prin pronuntarea Deciziei nr. 16/2023, precedata de expunerea chestiunilor de drept si urmata de scurte aprecieri privind motivarea Inaltei Curti. (Articole)
● Problema cheltuielilor judiciare acordate unei parti in conditiile in care organul fiscal a dat curs cererii de plata a unor dobanzi fiscale in timpul procedurii derulate la prima instanta. ● I.C.C.J. Hotarari controversate. Pe de o parte refuza sa accepte faptul ca unele spete impun sesizarea C.J.U.E., de exemplu atunci cand principiul ne bis in idem este in discutie. Pe de alta parte, refuza sa aplice ea insasi principiile si jurisprudenta deja stabilite atunci cand exista solutii divergente care provin din proceduri paralele. Abordare contrara dreptului european si dreptului european al drepturilor omului.
Cauza C-204/90, Bachmann. Punct de referinta in jurisprudenta C.J.U.E. privind derogarile de la libera circulatie a persoanelor si serviciilor pentru asigurarea coerentei sistemelor de impozitare nationale. Reflecta complexitatea interactiunii dintre legislatia fiscala nationala si dreptul unional, evidentiind necesitatea unui cadru clar si echitabil pentru a aborda aceste probleme. Hotararea C.J.U.E. in acest caz continua sa fie relevanta pentru discutiile contemporane privind armonizarea fiscala si limitele suveranitatii fiscale a statelor membre in cadrul Uniunii Europene. (Jurisprudenta)
Care este regimul TVA al serviciilor de promovare, marketing si publicitate? Bunuri acordate in scop de reclama vs. Bunuri oferite in scopul stimularii vanzarilor. Excluderea tranzactiilor specifice promovarii afacerilor din sfera de aplicare a TVA. Pot fi limitate actiunile de promovare (reclama/publicitate) la produse noi, sau ar putea sa se refere si la bunurile aflate deja pe piata? (Consultanta fiscala)

 

CUPRINS

Editorial
Spre judecatori fiscali cu inteligenta artificiala?
Cosmin Flavius Costas
Noutati fiscale
Noua Directiva privind transparenta fiscala pentru a ajuta statele membre sa arunce o lumina asupra sectorului cripto-activelor
Articole
Limitele stabilirii si majorarii impozitului pe cladiri, precum si remediile procesuale in cazul incalcarii acestora
Alin Trailescu

Shakesperianul to be or not to be. Despre inaplicabilitatea cotei de TVA suplimentare de 4% promisiunilor de vanzare-cumparare a locuintelor incheiate anterior anului 2023
Cosmin Flavius Costas, Septimiu Ioan Put

Prestari de servicii de transport intracomunitar pe relatia B2B
Mariana Vizoli
Baza de calcul al impozitului minim reglementat de prevederile art. 18 din Codul fiscal, adoptat prin Legea nr. 571/2003
Natalia SVIDCHI

Sinteza de jurisprudenta fiscala nationala
(septembrie – octombrie 2023)
Cosmin Flavius Costas
 Repertoriul de jurisprudenta in materie fiscala al Curtii de Justitie a Uniunii Europene
(septembrie – octombrie 2023)
Cosmin Flavius Costas

Jurisprudenta fiscala istorica a Curtii de Justitie A Uniunii Europene – cauza C-204/90, Bachmann
Laura Lazar

Consultanta fiscala
Perspectiva fiscala a campaniilor de promovare, marketing si publicitate. Taxa pe valoarea adaugata
Sorin Roman
Recenzii
Drept institutional al Uniunii Europene, Ed. C.H. Beck, Bucuresti, 2023 – Mihaela Tofan, Crina Mihaela Verga
Cosmin Flavius Costas

 

Detalii tehnice
Data aparitiei17 sept. 2024
Categorie generalaPeriodice
Numar pagini80
Format297x210 mm
Tip copertaCapsata