Lucrarea, integrata in Colectia Comentarii, are drept punct de plecare textul noului Cod de procedura penala si a legii de punere in aplicare a noului Cod si ofera cititorului informatia necesara pentru a putea intelege, interpreta si aplica noua legislatie procesual penala. Sunt avute in vedere si consideratii de ordin istoric, privind reglementari anterioare, precum si noile institutii procedurale de o noutate absoluta in sfera procesuala.
Autorii sunt renumiti profesionisti, efortul lor fiind materializarea ideii de familiarizare a practicianului cu noile reglementari din domeniul dreptului procesual penal, privit in sens larg, prin intermediul unui ghid in care pot fi gasite raspunsuri imediate, clare si relevante. Noul Cod de procedura penala, a carui intrare in vigoare atrage dupa sine restructurarea logicii procesuale in cadrul noului model de proces penal, constituie „pilonul” in jurul caruia se „construiesc” sustineri, critici, orientari ale doctrinei si ale practicii. Lucrarea reprezinta o prezentare supla si accesibila a noilor institutii procedurale in scopul intelegerii intentiei legiuitorului, dar si a modului in care se vor aplica in practica.
Structura comentariului, vizand interpretarea textului si modul sau de aplicare, este astfel conceputa incat sa prezinte o maxima utilitate pentru orientarea cititorului, precum si pentru promovarea unor solutii corecte si coerente in plan legislativ si jurisprudential.
Din cuprins:
• analiza articolelor din noul Cod de procedura penala, asa cum au fost ele modificate si prin Legea de punere in aplicare nr. 255/2013 si O.U.G. nr. 3/2014
• jurisprudenta Curtii Europene a Drepturilor Omului in scopul relevarii modului in care normele noului Cod de procedura penala trebuie interpretate
• analiza a noilor dispozitii procesual penale in comparatie cu cele existente in vechea reglementare
• tabele de corespondenta
• index detaliat
Puncte forte:
• colectivul de autori al prezentei editii este format integral din juristi practicieni strict specializati pentru fiecare domeniu abordat, cu vasta experienta recunoscuta
• opiniile formulate si informatiile oferite nu constituie doar rezultatul unor preocupari marginale ale autorilor, ci reprezinta consecinte ale exercitarii cotidiene a obligatiilor de serviciu ale acestora in procesul interpretativ, argumentativ si decizional de aplicare institutionala a dreptului
Despre coordonator si autori:
Mihail Udroiu – judecator, doctor in drept procesual penal; este in prezent consilier al procurorului-sef DIICOT. A fost membru in Comisia de elaborare a proiectului noului Cod de procedura penala si in Comisia de elaborare a proiectului Legii de punere in aplicare a noului Cod de procedura penala.
Georgina Bodoroncea – este procuror la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, formator INM.
Amalia Bontas – este judecator la Tribunalul Bucuresti, formator INM, director SNG.
Marius Bulancea – este procuror, consilier al procurorului – sef DNA. A fost membru in Comisia de elaborare a proiectului Legii de punere in aplicare a noului Cod de procedura penala; formator INM.
Victor Constantinescu – este judecator la Judecatoria Sectorului 6 Bucuresti.
Daniel Gradinaru – este judecator la Curtea de Apel Bucuresti, formator INM.
Claudia Jderu – este judecator la Tribunalul Bucuresti, formator INM.
Irina Kuglay – este procuror, consilier al Procurorului General al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie; a fost membru in Comisia de elaborare a proiectului Legii de punere in aplicare a noului Cod de procedura penala; formator INM.
Lucretia Postelnicu – este presedintele Judecatoriei Sectorului 6 Bucuresti, formator INM.
Dana Titian – judecator la Curtea de Apel Alba Iulia; in prezent este consilier al procurorului sef DNA. A fost membru in comisia de elaborare a proiectului noului Cod de procedura penala; formator INM.
Isabelle Tocan – este judecator la Curtea de Apel Bucuresti, formator INM.
Andra Roxana Trandafir – este avocat, doctor in drept penal.
Marius Voineag – este procuror in cadrul DIICOT structura centrala.
Public tinta
Toti practicienii din sfera justitiei penale, dar si orice alt specialist care doreste sa inteleaga logica si aplicarea a normelor procesual penale.