Noul Cod de procedura penala comentat. Editia a 2-a

ISBN/ISSN: 978-606-27-0312-7
Editura: Hamangiu
versiunea tiparita
260,10 ron
Aceasta carte nu mai este pe stoc si nu mai poate fi comandata
versiunea digitala

In timp ce recentele propuneri de amendare a Codului de procedura penala starnesc emotii si polemici aprinse, e limpede ca noua reglementare procesual-penala, in vigoare din februarie 2014, le ridica teoreticienilor si practicienilor dreptului numeroase probleme de interpretare si de aplicare in practica. Multe dintre criticile formulate in articolele si lucrarile scrise, in dezbaterile si conferintele organizate pe marginea noului cod sunt confirmate in prezent de numeroasele modificari, completari si interpretari legale sau jurisprudentiale care au intervenit intre timp.

La aproape un an de la publicarea primei editii a Noului Cod de procedura penala comentat, putem spune ca s-a adunat deja suficient material care a impus pregatirea acestei noi editii, revizuite si completate.
Asadar, editia a doua a comentariului integreaza toate modificarile si completarile legislative, precum si interpretarile jurisprudentiale obligatorii care s-au adus intre timp noului Cod de procedura penala: O.U.G. nr. 82/2014 privind materia masurilor preventive, in special controlul judiciar; numeroasele decizii ale Curtii Constitutionale de admitere a exceptiilor de neconstitutionalitate, deciziile Inaltei Curti de Casatie si Justitie pronuntate in recursurile in interesul legii, precum si hotararile prealabile pentru dezlegarea unor chestiuni de drept. Totodata, autorii au completat comentariile initiale cu noi analize ale problemelor dezbatute in doctrina si in procedurile judiciare, inserand, acolo unde a fost cazul, si extrase din jurisprudenta relevanta.

Important! In data de 30 iunie 2015, cand aceasta editie se afla deja sub tipar, prin O.U.G. nr. 24/2015, Guvernul a modificat art. 207-208 si 222 din Codul de procedura penala, punandu-le in acord cu prevederile Deciziei Curtii Constitutionale privind termenul de dispunere si durata arestului la domiciliu. De asemenea, Curtea Constitutionala a mai admis doua exceptii de neconstitutionalitate: a art. 335 alin. (4) NCPP, respectiv, a art. 459 alin. (2) NCPP.

Cu pretul unei mici intarzieri, am inclus in lucrarea de fata atat textul O.U.G. nr. 24/2015, precum si comunicatele Curtii Constitutionale referitoare la cele doua decizii de neconstitutionalitate, insotite de scurte comentarii ale coordonatorilor volumului.   

detalii
De acelasi autor - Nicolae Volonciu
Alti clienti au cumparat si
WhatsApp Phone