Nu aveti niciun articol in cosul de cumparaturi.

Codul de procedura penala comentat. Editia a 3-a

editia a 3-a, revizuita si adaugita
ISBN/ISSN: 978-606-27-0788-0
Editura: Hamangiu
350,00 RON
Disponibilitate: Aceasta carte nu mai este pe stoc si nu mai poate fi comandata

In aceasta a 3-a editie a cartii Codul de procedura penala comentat sunt analizate reglementarile cuprinse in Codul de procedura penala in vigoare de la 1 februarie 2014, fiind avute in vedere atat modificarile si completarile acestuia prin actele normative subsecvente (in special cele de amploare aduse prin O.U.G. nr. 18/2016), cat si numeroasele decizii de neconstitutionalitate ale Curtii Constitutionale si decizii interpretative ale Inaltei Curti de Casatie si Justitie pronuntate in cei aproape 4 ani de aplicare a noilor dispozitii.

In acelasi timp, lucrarea Codul de procedura penala comentat valorifica experienta jurisprudentiala dezvoltata in raport de noul cadru procesual penal, de la momentul adoptarii Codului de procedura penala si pana in prezent, iar solutiile propuse in cuprinsul cartii tin seama inclusiv de reglementarile si jurisprudenta europene in materie.

Autorii – personalitati de prestigiu ale dreptului procesual penal sau cunoscuti practicieni ai dreptului, deopotriva cadre didactice universitare ori formatori in profesiile juridice – au incercat sa ofere solutii si pentru situatiile in care deciziile Curtii Constitutionale in materie nu au fost urmate de modificari legislative corespunzatoare (exemplificam, in acest sens, cu jurisprudenta instantei de contencios constitutional referitoare la nulitatea absoluta incidenta in cazul nerespectarii regulilor de competenta materiala sau personala a organelor de urmarire penala sau la posibilitatea invocarii nulitatii relative de catre judecatorul de drepturi si libertati, judecatorul de camera preliminara sau instanta de judecata).

Cartea Codul de procedura penala comentat are un pronuntat caracter practic, evidentiindu-se prin multitudinea aspectelor examinate, iar stilul de redactare este unul clar sub aspectul exprimarii si bazat in primul rand pe rigurozitatea rationamentului juridic expus, echilibrat si obiectiv ca abordare, sistematizat si usor de urmarit prin organizarea pe subiecte mari si corelarea articolelor analizate cu cele ale aceleiasi sectiuni sau ale altor capitole ori titluri din cod.

Speram ca lucrarea Codul de procedura penala comentat sa raspunda cat mai multor probleme de interpretare si de aplicare in practica pe care dispozitiile Codului de procedura penala actual continua sa le ridice teoreticienilor si practicienilor dreptului.

Coordonator stiintific:
Prof. univ. dr. Nicolae Volonciu – profesor emerit al Facultatii de Drept, Universitatea din Bucuresti; membru in Comisia de elaborare a proiectului noului Cod de procedura penala si in Comisia de elaborare a proiectului Legii de punere in aplicare a noului Cod de procedura penala.
Autor coordonator:
Dr. Andreea Simona Uzlau – judecator la Curtea de Apel Ploiesti, in prezent detasata la Consiliul Superior al Magistraturii, avand functia de Director adjunct al Directiei legislatie, documentare si contencios; conferentiar universitar la Facultatea de Drept a Universitatii „Titu Maiorescu” din Bucuresti; formator la Institutul National al Magistraturii; membru in Comisia de elaborare a proiectului noului Cod de procedura penala si in Comisia de elaborare a proiectului Legii de punere in aplicare a noului Cod de procedura penala.

Autori:
Dr. Daniel Atasiei – avocat in Baroul Iasi; lector universitar la Facultatea de Drept a Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi; lector in cadrul Institutului National de Pregatire Profesionala a Avocatilor, Centrul Teritorial Iasi.
Dr. Catalin Mihai Chirita – judecator cu grad de curte de apel la Tribunalul Militar Iasi; cadru didactic asociat la Facultatea de Drept a Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi; formator la Institutul National al Magistraturii si la Scoala Nationala de Grefieri; membru in Comisia de elaborare a proiectului Legii de punere in aplicare a noului Cod de procedura penala.
Teodor-Viorel Gheorghe – judecator cu grad de curte de apel, in prezent presedinte al Tribunalului Constanta; doctorand in Drept la Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti.
Dr. Cristinel Ghigheci – judecator la Curtea de Apel Brasov, Sectia penala; lector universitar la Facultatea de Drept a Universitatii „Transilvania” din Brasov; formator la Institutul National al Magistraturii.
Dr. Teodor Manea – procuror la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism; asistent universitar la Facultatea de Drept a Universitatii „Titu Maiorescu” din Bucuresti.
Raluca Morosanu – judecator la Curtea de Apel Bucuresti, Sectia I penala; formator la Institutul National al Magistraturii si la Scoala Nationala de Grefieri; membru in Comisia de elaborare a proiectului noului Cod de procedura penala.
Georgiana Tudor – judecator la Curtea de Apel Bucuresti, Sectia a II-a penala; formator la Scoala Nationala de Grefieri; membru al Grupului de experti privind politica UE in materie penala constituit prin Decizia Comisiei Europene din 21 februarie 2012; expert specializat in domeniul noilor Coduri, penal si de procedura penala, in cadrul proiectelor finantate prin Mecanismul Financiar Norvegian 2009-2014 si prin Programul de cooperare elvetiano-roman; doctorand in Drept la Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti.
Victor Vaduva – judecator cu grad de curte de apel la Judecatoria Constanta, in prezent detasat ca formator la Scoala Nationala de Grefieri; doctorand in Drept la Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti.
Corina Voicu – judecator la Curtea de Apel Pitesti, Sectia penala si pentru cauze cu minori si de familie, in prezent formator la Institutul National al Magistraturii; doctorand in Drept la Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti.

PARTEA GENERALA

Titlul I. Principiile si limitele aplicarii legii procesuale penale

Capitolul I. Scurte consideratii introductive 

Capitolul al II‑lea. Principiile fundamentale ale procesului penal roman 

Capitolul al III‑lea. Aplicarea legii procesuale penale in timp si in spatiu

Titlul al II‑lea. Actiunea penala si actiunea civila in procesul penal

Capitolul I. Actiunea penala

Capitolul al II‑lea. Actiunea civila

Titlul al III‑lea. Participantii in procesul penal 

Capitolul I. Dispozitii generale 

Capitolul al II‑lea. Competenta organelor judiciare 

Sectiunea 1. Competenta functionala, dupa materie si dupa calitatea persoanei a instantelor judecatoresti 

Sectiunea a 2‑a. Competenta teritoriala a instantelor judecatoresti 

Sectiunea a 3‑a. Dispozitii speciale privind competenta instantelor judecatoresti 
§1. Jonctiunea procesuala penala 
§2. Reunirea cauzelor 
§3. Disjungerea cauzelor 
§4. Mecanisme prin care este garantata respectarea normelor privind competenta instantelor 

Sectiunea a 4‑a. Competenta judecatorului de drepturi si libertati si a judecatorului de camera preliminara 

Sectiunea a 5‑a. Organele de urmarire penala si competenta acestora 

Sectiunea a 6‑a. Incompatibilitatea, abtinerea si recuzarea

Sectiunea a 7‑a. Stramutarea 

Sectiunea a 8‑a. Desemnarea altei instante pentru judecarea cauzei 

Capitolul al III‑lea. Partile si subiectii procesuali principali. Drepturile acestora 

Sectiunea 1. Subiectii procesuali principali si partile in procesul penal 

Sectiunea a 2‑a. Drepturile subiectilor procesuali principali si ale partilor procesului penal 

Capitolul al IV‑lea. Avocatul. Asistenta juridica si reprezentarea

Sectiunea 1. Avocatul. Incompatibilitati. Contrarietatea de interese. Asistenta juridica si reprezentarea

Sectiunea a 2‑a. Asistenta juridica obligatorie 

Sectiunea a 3‑a. Drepturile si obligatiile avocatului 

Sectiunea a 4‑a. Reprezentarea

Titlul al IV‑lea. Probele, mijloacele de proba si procedeele probatorii 

Capitolul I. Reguli generale 

Capitolul al II‑lea. Audierea persoanelor

Sectiunea 1. Reguli generale in materia audierii persoanelor 

Sectiunea a 2‑a. Audierea suspectului sau a inculpatului

Sectiunea a 3‑a. Audierea persoanei vatamate, a partii civile si a partii responsabile civilmente

Sectiunea a 4‑a. Audierea martorilor 

Sectiunea a 5‑a. Protectia martorilor 

Sectiunea a 6‑a. Confruntarea

Capitolul al III‑lea. Identificarea persoanelor si a obiectelor 

Capitolul al IV‑lea. Metode speciale de supraveghere sau cercetare

Sectiunea 1. Consideratii generale 

Sectiunea a 2‑a. Supravegherea tehnica

Sectiunea a 3‑a. Obtinerea de date privind tranzactiile financiare si situatia financiara ale unei persoane 

Sectiunea a 4‑a. Masuri de supraveghere asupra corespondentei persoanei 

Sectiunea a 5‑a. Utilizarea investigatorilor sub acoperire sau cu identitate reala si a colaboratorilor. Participarea autorizata la anumite activitati

Sectiunea a 6‑a. Livrarea supravegheata 

Sectiunea a 7‑a. Obtinerea datelor de trafic si de localizare prelucrate de catre furnizorii de retele publice de comunicatii electronice ori furnizorii de servicii de comunicatii electronice destinate publicului

Capitolul al V‑lea. Cercetarea datelor si sistemelor informatice 

Capitolul al VI‑lea. Perchezitia si ridicarea de obiecte si inscrisuri

Sectiunea 1. Consideratii generale 

Sectiunea a 2‑a. Perchezitia domiciliara 

Sectiunea a 3‑a. Alte forme de perchezitie 

Sectiunea a 4‑a. Ridicarea de obiecte si inscrisuri

Capitolul al VII‑lea. Expertiza si constatarea 

Sectiunea 1. Constatarea, ca procedeu probatoriu

Sectiunea a 2‑a. Expertiza 
§1. Dispozitii comune
§2. Tipuri de expertiza reglementate 

Capitolul al VIII‑lea. Cercetarea locului faptei si reconstituirea 

Capitolul al IX‑lea. Fotografierea si luarea amprentelor suspectului, inculpatului sau ale altor persoane 

Capitolul al X‑lea. Mijloace materiale de proba 

Capitolul al XI‑lea. Inscrisurile 

Titlul al V‑lea. Masurile preventive si alte masuri procesuale 

Capitolul I. Masurile preventive

Sectiunea 1. Dispozitii generale

Sectiunea a 2‑a. Retinerea

Sectiunea a 3‑a. Controlul judiciar 

Sectiunea a 4‑a. Controlul judiciar pe cautiune

Sectiunea a 5‑a. Arestul la domiciliu 

Sectiunea a 6‑a. Arestarea preventiva 
§1. Aspecte generale privind arestarea preventiva
§2. Conditiile si cazurile de aplicare a masurii arestarii preventive 
§3. Luarea masurii arestarii preventive 
§4. Tratamentul medical sub paza permanenta 

Sectiunea a 7‑a. Incetarea de drept, revocarea si inlocuirea masurilor preventive 

Sectiunea a 8‑a. Dispozitii speciale privind masurile preventive aplicate minorilor

Capitolul al II‑lea. Aplicarea provizorie a masurilor de siguranta cu caracter medical 

Capitolul al III‑lea. Masurile asiguratorii, restituirea lucrurilor si restabilirea situatiei anterioare savarsirii infractiunii

Sectiunea 1. Masurile asiguratorii

Sectiunea a 2‑a. Restituirea lucrurilor. Restabilirea situatiei anterioare 

Titlul al VI‑lea. Acte procesuale si procedurale comune 

Capitolul I. Citarea, comunicarea actelor procedurale si mandatul de aducere

Sectiunea 1. Notiunea de act procesual si de act procedural. Clasificare

Sectiunea a 2‑a. Citarea

Sectiunea a 3‑a. Comunicarea altor acte procedurale 

Sectiunea a 4‑a. Mandatul de aducere 

Sectiunea a 5‑a. Accesul la bazele electronice de date 

Capitolul al II‑lea. Termenele 

Sectiunea 1. Notiune si caractere juridice 

Sectiunea a 2‑a. Clasificarea termenelor

Sectiunea a 3‑a. Calculul termenelor 

Sectiunea a 4‑a. Acte considerate ca facute in termen

Sectiunea a 5‑a. Consecintele nerespectarii termenului 

Capitolul al III‑lea. Cheltuielile judiciare

Capitolul al IV‑lea. Modificarea actelor procedurale, indreptarea erorilor materiale si inlaturarea unor omisiuni vadite 

Capitolul al V‑lea. Nulitatile 

Sectiunea 1. Scurte precizari privind sanctiunile procesuale penale

Sectiunea a 2‑a. Nulitatea 
§1. Consideratii generale 
§2. Nulitatea absoluta 
§3. Nulitatea relativa 

Capitolul al VI‑lea. Amenda judiciara 

PARTEA SPECIALA

Titlul I. Urmarirea penala

Capitolul I. Dispozitii generale 

Capitolul al II‑lea. Sesizarea organelor de urmarire penala 

Sectiunea 1. Reglementari generale 

Sectiunea a 2‑a. Plangerea prealabila 

Capitolul al III‑lea. Conducerea si supravegherea activitatii organelor de cercetare penala de catre procuror

Capitolul al IV‑lea. Efectuarea urmaririi penale 

Sectiunea 1. Desfasurarea urmaririi penale 

Sectiunea a 2‑a. Suspendarea urmaririi penale 

Sectiunea a 3‑a. Clasarea si renuntarea la urmarirea penala

Sectiunea a 4‑a. Terminarea urmaririi penale

Sectiunea a 5‑a. Dispozitii privind efectuarea urmaririi penale de catre procuror 

Capitolul al V‑lea. Rezolvarea cauzelor si sesizarea instantei

Capitolul al VI‑lea. Reluarea urmaririi penale

Capitolul al VII‑lea. Plangerea impotriva solutiilor, masurilor si actelor de urmarire penala 

Sectiunea 1. Plangerea la procuror sau la procurorul ierarhic superior 

Sectiunea a 2‑a. Plangerea la judecatorul de camera preliminara 

Titlul al II‑lea. Camera preliminara 

Sectiunea 1. Consideratii introductive

Sectiunea a 2‑a. Obiectul procedurii in camera preliminara

Sectiunea a 3‑a. Durata procedurii in camera preliminara. Participantii 

Sectiunea a 4‑a. Structura procedurii in camera preliminara

Sectiunea a 5‑a. Solutiile ce pot fi date fazei de camera preliminara

Sectiunea a 6‑a. Calea de atac impotriva solutiilor date in camera preliminara

Titlul al III‑lea. Judecata 

Capitolul I. Dispozitii generale 

Sectiunea 1. Domeniu de aplicare. Legea aplicabila in cauzele aflate in curs de judecata la intrarea in vigoare a noului Cod de procedura penala

Sectiunea a 2‑a. Principiile fazei de judecata 

Sectiunea a 3‑a. Reguli comune privind judecata in procesul penal

Sectiunea a 4‑a. Suspendarea judecatii 

Capitolul al II‑lea. Judecata in prima instanta 

Sectiunea 1. Desfasurarea judecarii cauzelor 
§1. Obiectul judecatii. Etapa preliminara inceperii cercetarii judecatoresti
§2. Judecata in cazul recunoasterii invinuirii
§3. Cercetarea judecatoreasca in procedura comuna
§4. Dezbaterile 

Sectiunea a 2‑a. Deliberarea si hotararea instantei

Capitolul al III‑lea. Apelul

Sectiunea 1. Conditii privind exercitarea apelului 

Sectiunea a 2‑a. Declararea, renuntarea la apel si retragerea apelului

Sectiunea a 3‑a. Efectele apelului 

Sectiunea a 4‑a. Judecata in apel 

Sectiunea a 5‑a. Rejudecarea cauzei 

Capitolul al IV‑lea. Contestatia

Sectiunea 1. Dispozitii generale

Sectiunea a 2‑a. Cazuri. Procedura aplicabila

Capitolul al V‑lea. Caile extraordinare de atac 

Sectiunea 1. Contestatia in anulare
§1. Cazurile de contestatie in anulare 
§2. Conditii privind exercitarea contestatiei in anulare
§3. Admiterea in principiu, procedura de judecare si solutionarea contestatiei in anulare 

Sectiunea a 2‑a. Recursul in casatie 
§1. Conditii privind exercitarea recursului in casatie
§2. Cazurile in care se poate face recurs in casatie 
§3. Declararea si retragerea recursului in casatie
§4. Comunicarea si admiterea in principiu a cererii. Suspendarea executarii 
§5. Efectele recursului in casatie 
§6. Judecarea recursului in casatie. Solutii
§7. Rejudecarea cauzei 

Sectiunea a 3‑a. Revizuirea 
§1. Cazurile de revizuire
§2. Conditii privind exercitarea revizuirii 
§3. Admiterea in principiu a cererii. Suspendarea executarii 
§4. Rejudecarea cauzei. Solutii 
§5. Revizuirea in cazul hotararilor Curtii Europene a Drepturilor Omului 

Sectiunea a 4‑a. Redeschiderea procesului penal in cazul judecarii in lipsa persoanei condamnate 

Capitolul al VI‑lea. Dispozitii privind asigurarea unei practici judiciare unitare 

Sectiunea 1. Recursul in interesul legii 

Sectiunea a 2‑a. Sesizarea Inaltei Curti de Casatie si Justitie in vederea pronuntarii unei hotarari prealabile pentru dezlegarea unor chestiuni de drept 

Titlul al IV‑lea. Proceduri speciale 

Capitolul I. Acordul de recunoastere a vinovatiei 

Capitolul al II‑lea. Contestatia privind durata procesului penal

Capitolul al III‑lea. Procedura privind tragerea la raspundere penala a persoanei juridice 

Capitolul al IV‑lea. Procedura in cauzele cu infractori minori

Sectiunea 1. Precizari introductive 

Sectiunea a 2‑a. Dispozitii privind desfasurarea urmaririi penale in cazul infractorilor minori 

Sectiunea a 3‑a. Dispozitii privind judecata in prima instanta si in apel

Sectiunea a 4‑a. Alte dispozitii speciale

Sectiunea a 5‑a. Punerea in executare a hotararilor penale privind minorii 

Capitolul al V‑lea. Procedura darii in urmarire 

Capitolul al VI‑lea. Procedura reabilitarii 

Sectiunea 1. Reabilitarea de drept 

Sectiunea a 2‑a. Reabilitarea judecatoreasca

Capitolul al VII‑lea. Procedura repararii pagubei materiale sau a daunei morale in caz de eroare judiciara sau in caz de privare nelegala de libertate ori in alte cazuri 

Capitolul al VIII‑lea. Procedura in caz de disparitie a dosarelor judiciare si a inscrisurilor judiciare

Capitolul al IX‑lea. Procedura privind cooperarea judiciara internationala si punerea in aplicare a tratatelor internationale in materie penala 

Capitolul al X‑lea. Procedura de confiscare sau desfiintare a unui inscris in cazul clasarii 

Titlul al V‑lea. Executarea hotararilor penale 

Capitolul I. Dispozitii generale 

Capitolul al II‑lea. Punerea in executare a hotararilor 

Sectiunea 1. Punerea in executare a pedepselor principale 

Sectiunea a 2‑a. Punerea in executare a pedepselor complementare 

Sectiunea a 3‑a. Punerea in executare a masurilor de siguranta 
§1. Obligarea la tratament medical 
§2. Internarea medicala
§3. Masuri de siguranta provizorii 
§4. Interzicerea exercitarii dreptului de a ocupa o functie sau de a exercita o profesie ori o alta activitate
§5. Executarea confiscarii speciale sau a confiscarii extinse

Sectiunea a 4‑a. Punerea in executare a altor dispozitii 

Sectiunea a 5‑a. Punerea in executare a amenzii judiciare si a cheltuielilor judiciare avansate de stat 

Sectiunea a 6‑a. Punerea in executare a dispozitiilor civile din hotarare 

Capitolul al III‑lea. Alte dispozitii privind executarea 

Sectiunea 1. Condamnarea in cazul anularii sau revocarii renuntarii la aplicarea pedepsei sau a amanarii aplicarii pedepsei

Sectiunea a 2‑a. Schimbari in executarea unor hotarari

Sectiunea a 3‑a. Amanarea executarii pedepsei inchisorii sau a detentiunii pe viata 

Sectiunea a 4‑a. Intreruperea executarii pedepsei inchisorii sau a detentiunii pe viata 

Sectiunea a 5‑a. Inlaturarea sau modificarea pedepsei 

Capitolul al IV‑lea. Dispozitii comune 

Titlul al VI‑lea. Dispozitii finale 

INDEX 

V-a fi publicata si editia a 4 a?
V-a fi publicata si editia a 4 a?
ELIZA CLARA | 10.10.2018 18:31
V-a fost de ajutor aceasta recenzie? Da Nu (4/1)
Detalii tehnice
Data aparitiei15 nov. 2017
Categorie generalaCoduri si legi comentate
Numar pagini1704
Tip coperta165x235 mm, Carte cartonata
Editiea 3-a
Alti clienti au cumparat si
Indisponibila
Codul penal. Codul de procedura penala. Legile de executare. Actualizat 18 octobrie 2018

Codul penal. Codul de procedura penala. Legile de executare, act. 10.01.2018, ed. 18

cu legea de punere in aplicare, reglementarea anterioara, decizii ale Curtii Constitutionale, recursuri in interesul legii, hotarari prealabile, legislatie conexa, index alfabetic
33,00 RON

Cereri si exceptii de camera preliminara. Vol. II Legalitatea si loialitatea administrarii probelor

Legalitatea si loialitatea administrarii probelor Comentarii si jurisprudenta
55,00 RON
DE ACELASI AUTOR - Teodor Manea
NOU
Codul de procedura penala comentat 2024

Codul de procedura penala comentat. Editia a 4-a

Vol. I. Partea generala. Vol. II. Partea speciala
700,00 RON

Drept penal. Partea speciala

Infractiuni contra autoritatii, contra infaptuirii justitiei, de coruptie si de serviciu, de fals in inscrisuri, contra sigurantei circulatiei pe drumurile publice, contra familiei
200,00 RON