Codul muncii – Legea nr. 53/2003 – este actul normativ de baza in ceea ce priveste relatiile de munca, prin care sunt stabilite principiile fundamentale in materie, sunt reglementate formarea, desfasurarea si incetarea raporturilor de munca, modul in care se efectueaza controlul aplicarii acestor dispozitii, precum si jurisdictia muncii. De asemenea, Codul muncii reprezinta dreptul comun in cazul raporturilor de munca reglementate prin legi speciale, in masura in care acestea nu contin dispozitii specifice derogatorii.
Lucrarea este destinata in primul rand celor care studiaza disciplina Dreptul muncii la facultatile de drept, insa este utila tuturor celor implicati intr-un raport de munca, fie in calitate de angajat, fie de angajator.
In aceasta editie sunt redate, in extras, deciziile pronuntate in solutionarea recursurilor in interesul legii si hotararile prealabile ale Inaltei Curti de Casatie si Justitie, dar si Decizia Curtii Constitutionale nr. 279/2015, prin care s-a constatat ca dispozitiile art. 52 alin. (1) lit. b) teza intai din Codul muncii sunt neconstitutionale, masura suspendarii contractului individual de munca in urma formularii unei plangeri penale de catre angajator impotriva salariatului fiind excesiva in raport cu obiectivul ce trebuie atins. Mentionam ca motivarea integrala a acestor decizii poate fi consultata online la adresa http://bibliotecahamangiu.ro/.
In plus, sub articolele din Codul muncii au fost facute note de trimitere catre legislatia conexa si a fost intocmit un index alfabetic.
Cartea este tiparita in format A5 (145x205 mm), pe hartie de editie.