Lucrarea abordeaza contenciosului actelor administrative asimilate (nesolutionarea in termenul legal a unei cereri, refuzul nejustificat de a rezolva o cerere privitoare la un drept sau la un interes legitim si contractele administrative).
Prof. univ. dr. Verginia VEDINAS: „In cei aproximativ trei ani de la intrarea in vigoare a legislatiei privind achizitiile publice au aparut mai multe modificari si completari, intre care mentionam O.U.G. nr. 80/2016 aprobata prin Legea nr. 80/2017, O.U.G. nr. 107/2017, O.U.G. nr. 45/2018, Legea nr. 212/2018, care nu reprezinta simple „ajustari” sau nevinovate corecturi, atrase de aplicarea legilor, ci solutii de substanta, care schimba optica legiuitorului si-l obliga pe practician, inclusiv organele jurisdictionale (CNSC si instantele de judecata), dar mai ales pe teoreticieni, sa se aplece asupra lor si sa traseze, prin solutiile propuse, „drumul de urmat” in acest complicat domeniu al achizitiilor publice.
Un aspect laudabil, care noua, ca indrumator de doctorat al autoarei, ne umple sufletul de bucurie, este acela ca multe din modificarile care s-au adus legislatiei privind achizitiile publice au intervenit in urma analizelor critice si a propunerilor formulate de Lucia Catana in lucrarile sale anterioare. Ne referim nu doar la teza si la prima editie a lucrarii de fata, ci la numeroase studii, articole si comunicari, publicate sau sustinute de autoare, prin care, cu vocatia «scormonitoare» a cercetatorului autentic, pune in discutie texte de lege, solutii din practica administrativa si jurisprudentiala, analize doctrinare, indicand ce anume ar trebui sa se modifice in viitor si cum ar trebui sa se faca aceasta.
Putin teoreticieni se pot lauda cu asemenea reusite, sa vada transpuse in lege ideile pe care le-au avansat, solutiile pe care le-au preconizat”.
Autorul despre lucrare
Noua editie a monografiei Contenciosul actelor administrative asimilate are in vedere multiplele modificari legislative survenite de la data publicarii primei editii, doctrina si practica judecatoreasca recente, oferind totodata o restructurare a informatiei intr-o forma care ne propunem sa imbunatateasca aprofundarea institutiilor juridice analizate, astfel incat lucrarea sa se constituie intr-un instrument util atat cercetatorilor, cat si practicienilor.
Modificarile legislative sunt analizate intr-o maniera critica, prin raportare la evolutia legislatiei, ratiunile care au determinat aceste modificari si implicatiile acestora, iar, impulsionati fiind de concretizarea pe plan legislativ a unora dintre observatiile sau propunerile noastre facute in prima editie a monografiei, evidentiate in continutul acestei noi editii (spre exemplu, remedierea, prin masuri legislative de abrogare sau legiferare, a cazurilor sesizate in prima editie ca fiind exemple ale omisiunii administratiei de a actiona in exercitarea competentei legale sau impuse de catre ea insasi-omisiune manifestata uneori pe parcursul a mai multi ani), adaugam noi propuneri legislative care au in vedere imbunatatirea calitativa a noilor reglementari.
Puncte forte
• jurisprudenta instantelor de contencios administrativ, pronuntata in procedura comuna a contenciosului administrativ, dar si in proceduri speciale, cum sunt dezlegarea unor chestiuni de drept sau recursul in interesul legii;
• corelatii cu noul Cod de procedura civila;
• referinte la legislatia privind achizitiile publice, cu modificarile aduse prin O.U.G. nr. 45/2018;
• abordare critica, analitica a problematicii, cu propuneri si solutii concrete;
• se evidentiaza in lucrare elementele de drept comparat extrem de interesante, reprezentand ele insele reglementari noi in tarile de origine (Franta, Spania), pe care autoarea le analizeaza in mod creator, sub aspect legislativ, doctrinar si jurisprudential, fundamentand solutii care si-ar putea gasi locul si la noi;
• ample referinte bibliografice;
• abordare interdisciplinara, cu referiri la noul cadru normativ in materia contractelor administrative (contractele de achizitii publice, contractele sectoriale, contractele de concesiune, respectiv contractele de servicii);
Despre autor:
Emilia-Lucia Catana este doctor in drept si in stiinte administrative, avocat in Baroul Mures si conferentiar universitar la Facultatea de Drept a Universitatii „Dimitrie Cantemir” din Targu Mures.