Despre carte
Obiectul prezentei lucrari il reprezinta analizarea clauzelor neuzuale, atat din perspectiva juridica, cat si din perspectiva psihologica.
In ce priveste perspectiva juridica, analiza are drept scop final lamurirea regimului juridic al clauzelor neuzuale in contextul in care legiuitorul roman le-a dedicat acestora un unic articol, respectiv art. 1203 Cod civil, ale carui dispozitii au un pronuntat caracter de norma de trimitere, aspect relevat de faptul ca fiecare cuvant, cu exceptia verbelor, reprezinta cate o institutie distinct descrisa de Codul civil sau Codul de procedura civila. Acest articol a fost criticat de doctrina, intr-o anumita masura pe buna dreptate, pentru insuficienta reglementare.
Din perspectiva psihologica, autorul analizeaza maniera de pozitionare a adresantilor unor contracte standard fata de continutul acestora, atentia pe care acestia o acorda continutului contractelor standard, respectiv importanta solicitarii de acceptare expresa si in scris a clauzelor neuzuale din perspectiva partii care ar urma sa realizeze o astfel de manifestare a consimtamantului. Totodata, analiza urmareste sa identifice cauza care a determinat stabilirea unei asemenea cerinte de catre legiuitorul national.
Despre autor
Mircea DUB este prim-procuror la Parchetul de pe langa Judecatoria Giurgiu si asistent universitar la Departamentul de Drept civil al Facultatii de Drept – Universitatea din Bucuresti.