Lucrarea Protectia substantiala a persoanelor juridice cu scop lucrativ in jurisprudenta Curtii europene a Drepturilor Omului reprezinta teza de doctorat a autoarei, redactata si sustinuta in limba franceza, sub coordonarea dlui prof. univ. dr. Corneliu-Liviu POPESCU.
In cadrul lucrarii, autoarea si-a propus sa identifice dispozitiile Conventiei europene a Drepturilor Omului, compatibile cu persoanele juridice cu scop lucrativ, ceea ce a implicat deopotriva observarea mecanismului concret de protectie acordat respectivei categorii de subiecte de drept. Desi Conventia europeana a Drepturilor Omului reprezinta un instrument juridic creat initial pentru protectia diferitelor atribute esentiale ale fiintei umane, aceasta este totodata un instrument viu, adaptat evolutiei societatii, la care se recurge in prezent majoritar de catre persoanele juridice cu scop lucrativ.
Lucrarea Protectia substantiala a persoanelor juridice cu scop lucrativ in jurisprudenta Curtii europene a Drepturilor Omului este structurata in doua parti. In cadrul primei parti a fost analizata protectia explicita a persoanelor juridice cu scop lucrativ, mai exact acele dispozitii conventionale care acorda in mod expres protectie persoanelor juridice sau care se refera in mod indirect la acestea. In concret, au fost avute in vedere protectia proprietatii si libertatea de exprimare a persoanelor juridice cu scop lucrativ. In cadrul celei de-a doua parti a fost prezentata protectia pretoriana de care beneficiaza persoanele juridice cu scop lucrativ, ce cuprinde protectia domiciliului si a corespondentei, astfel cum au fost extinse acestor subiecte de drept, precum si dreptul la un proces echitabil, in componenta sa civila.
Distinct de faptul ca se remarca prin noutatea si originalitatea subiectului cercetat, parcurgand lucrarea va rezulta ca persoanele juridice cu scop lucrativ beneficiaza de o protectie conventionala fractionata, dar care se dovedeste a fi, in majoritatea cazurilor, realmente remarcabila. Drept urmare, cartea Protectia substantiala a persoanelor juridice cu scop lucrativ in jurisprudenta Curtii europene a Drepturilor Omului se dovedeste a fi un instrument util atat teoreticienilor, cat si practicienilor care doresc sa se adreseze Curtii europene.