Lucrarea Contractul de credit bancar. Principiile, legea, uzantele abordeaza, din diferite perspective, contractul de credit bancar, figura juridica esentiala pentru buna functionare a economiei. Studiile care il alcatuiesc ofera o perspectiva sincronica asupra contextului normativ, doctrinar si jurisprudential al unuia dintre cele mai importante instrumente care asigura suport juridic circuitelor financiare.
Simpla inventariere a subiectelor puse in discutie (conceptualizarea creditului bancar, reglementarea creditului bancar in noul Cod civil, mecanismul juridic al creditarii, riscul de credit si garantiile asociate creditarii, formele speciale ale creditului bancar, tratamentul creditului in procedura insolventei sau in executarea silita de drept comun, raspunderea bancilor pentru conduita contractuala in relatia cu clientul creditat) ofera o imagine elocventa a complexitatii temelor examinate.
Printre autorii articolelor care alcatuiesc volumul se numara: Gheorghe Piperea, Lucian Bercea, Ianfred Silberstein, Radu Rizoiu, Lucian Sauleanu, Radu Bufan, Sergiu Popovici. Diversitatea statutului profesional al acestora (universitari, specialisti din banca centrala si institutii de credit, avocati) asigura nu numai ancorarea analizelor, deopotriva, in teoria si practica bancara, a caror interactiune este mijlocita de autori, dar si complementaritatea perspectivelor din care sunt abordate subiectele.
Resortul colectiv care a generat prezenta lucrare a fost conferinta omonima desfasurata la Timisoara in perioada 8-9 noiembrie 2012, in organizarea Facultatii de Drept din cadrul Universitatii de Vest din Timisoara si a Asociatiei Europene pentru Drept Bancar si Financiar – Romania.