Nu aveti niciun articol in cosul de cumparaturi.

Controlul averilor, incompatibilitatilor si conflictelor de interese

Legislatie, doctrina, jurisprudenta
ISBN/ISSN: 978-606-27-0466-7
Editura: Hamangiu
Pret de coperta: 40,00 RON
36,00 RON
Disponibilitate: IN STOC
Descriere

Controlul averilor, incompatibilitatilor si conflictelor de interese este prima aparitie editoriala care isi propune sa analizeze sistemul de asigurare a integritatii publice, ce acopera controlul dobandirii averii, incompatibilitatilor si conflictelor de interese, prin prisma problemelor de aplicare si de interpretare a legii substantiale si procedurale, cele mai des intalnite si cele mai dificile. Obiectivul lucrarii este sa ofere raspunsuri, fundamentate teoretic, acestor probleme, in acord cu Constitutia Romaniei, Conventia europeana a drepturilor omului si cu dreptul Uniunii Europene.


***


Controlul averilor, incompatibilitatilor si conflictelor de interese studiaza contenciosul special prin prisma problemelor de aplicare si de interpretare a legii, substantiale si procedurale, cele mai des intalnite si cele mai dificile, si ofera raspunsuri fundamentate teoretic, in acord cu reglementarile nationale si internationale.

Lucrarea este structurata in cinci capitole, insotite de anexe ce cuprind o sinteza a legislatiei aplicabile in domeniu.
Capitolele I si al II-lea analizeaza aspectele de conformitate cu Constitutia, respectiv cu dreptul Uniunii Europene, ale legislatiei nationale privind integritatea in exercitarea functiilor si demnitatilor publice.
Capitolul al III-lea abordeaza aspecte de drept administrativ substantial, identifica si analizeaza cele trei tipuri de raspundere administrativa consacrate in domeniul asigurarii integritatii in exercitarea functiilor si demnitatilor publice: raspunderea administrativa privind dobandirea averii, raspunderea disciplinara speciala in materia incompatibilitatilor si raspunderea disciplinara speciala in materia conflictelor de interese.
Capitolele al IV-lea si al V-lea sunt circumscrise dreptului procedural, analizand procedurile administrative in materie, corespunzatoare celor trei domenii supuse controlului (avere, incompatibilitati, conflicte de interese), respectiv procedura judiciara in cadrul careia se exercita controlul judecatoresc asupra actelor emise in materia integritatii in exercitarea functiilor si demnitatilor publice.

Legislatia nationala in aceasta materie a cunoscut o dezvoltare importanta in tara noastra mai ales dupa anul 2007, odata cu infiintarea Agentiei Nationale de Integritate – ANI – si cu reglementarea sistematica a controlului averii, incompatibilitatilor si conflictelor de interese, prin adoptarea Legii nr. 144/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Integritate, precum si pentru modificarea si completarea altor acte normative.

Data fiind noutatea reglementarii, nu numai in plan intern, dar si in plan international, aceasta a dat nastere unor numeroase controverse. Domeniul prezinta o importanta deosebita, pentru ca implica restrangeri ale exercitarii drepturile fundamentale ale omului – dreptul la viata privata, dreptul la munca, dreptul de a fi ales, dreptul de proprietate, dreptul la reputatie. Cu alte cuvinte, in lipsa unor garantii eficiente, noile instrumente pot conduce cu usurinta la un efect contrar in privinta obiectivului urmarit prin interventia legislativa – consolidarea statului de drept.

In planul dreptului procedural, legislatia privind verificarea integritatii adoptata in 2007 a dat nastere unui contencios special, rapoartele ANI de evaluare a situatiilor litigioase fiind supuse controlului judecatoresc prin intermediul contenciosului administrativ.

Analiza realizata in Controlul averilor, incompatibilitatilor si conflictelor de interese este imbogatita de experienta practica a autorului: in calitate de ministru al Justitiei a fost cel care a obtinut aprobarea Legii nr. 144/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Integritate de catre Parlament si a pus bazele operationalizarii Agentiei; in calitate de deputat a participat la dezbaterile din legislativ privind adoptarea Legii nr. 176/2010 privind integritatea in exercitarea functiilor si demnitatilor publice; in calitate de avocat a pledat cu succes in numeroase cauze avand ca obiect contestatii impotriva rapoartelor de evaluare emise de Agentia Nationala de Integritate.

Detalii tehnice
Data Aparitiei06 ian. 2016
Categorie generalaStudii si monografii
Numar pagini280
Tip copertaCarte brosata
DE ACELASI AUTOR
DIN ACEEASI CATEGORIE
NOU
In honorem Flavius Antoniu Baias. Aparenta in drept

In honorem Flavius Antoniu Baias. Aparenta in drept

The appearance in law. L’apparence en droit
300,00 RON 270,00 RON
NOU
Drept administrativ. Manual practic. Introducere in dreptul administrativ. Institutii politico-administrative - Flavia Lucia Ghencea

Drept administrativ. Curs universitar. Manual practic Vol. I

Introducere in dreptul administrativ. Institutii politico-administrative
49,00 RON 44,10 RON
NOU
Actiunea in contencios administrativ_Dima

Actiunea in contencios administrativ

Comentarii, doctrina si jurisprudenta
70,00 RON 63,00 RON