Nu aveti niciun articol in cosul de cumparaturi.
Reduceri Hamangiu Black Friday 2024 - Editura Hamangiu

Curierul Judiciar, Nr. 2/2015

ISBN/ISSN: 1582-7526
Editura: C.H. Beck
41,90 RON
Disponibilitate: Aceasta carte nu mai este pe stoc si nu mai poate fi comandata

Asa cum v-am obisnuit in fiecare an, va punem la dispozitie cea mai performanta revista de actualitate juridica, realizata la standarde inalte dupa modelul revistelor de specialitate din strainatate, coordonata de un colegiu stiintific si redactional de exceptie, sustinuta de autori prestigiosi care provin atat din mediul academic, dar mai ales al practicii juridice, indexata in doua baze de date internationale si disponibila si in format online in Biblioteca juridico-economica online Legalis.ro.
 
Numarul din luna februarie al Revistei Curierul Judiciar va propune subiecte de maxima importanta juridica.

Editorialul din acest numar este semnat de avocat dr. Valentin Mircea, care propune spre discutie noua legislatie a concurentei neloiale. Analiza este realizata prin raportare la activitatea pe care a desfasurat-o autorul in cadrul Consiliului Concurentei, mai ales ca „in 2014 legislatia in domeniu a suferit, in sfarsit, o modernizare pe care o putem numi radicala, pe cateva coordonate – atat reducerea sferei faptelor de concurenta neloiala la cele mai grave excese ale operatorilor economici, cat si modificarea modalitatii de punere in aplicare si de sanctionare – atat de catre Consiliul Concurentei, dar cu un accent pus pe aplicarea normelor respective direct, in cadrul litigiilor dintre operatorii economici”.

In cadrul rubricii Curier legislativ sunt prezentate cele mai importante acte normative din luna februarie 2015, inclusiv decizii ale Curtii Constitutionale si decizii ale Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Rubrica de Actualitate europeana corespunzatoare primei luni a anului 2015 aduce in prim plan principalele activitati de la nivelul institutiilor Uniunii Europene, fiind semnata de Daniela Ivan.
 
Practica judiciara neunitara

Asa cum anuntam in primul numar al acestui an, impreuna cu judecatorul Razvan Anghel, am initiat o noua rubrica in cadrul revistei dedicata practicii judiciare neunitare care cuprinde solutii ce ilustreaza aparitia unei jurisprudente neunitare cu privire la o problema de drept de actualitate fie prin aceea ca priveste interpretarea unor norme juridice foarte importante, cu aplicabilitate de durata, ceea ce face ca practica neunitara sa se manifeste intr-o perioada mai mare de timp, fie pentru ca priveste o norma cu implicatii imediate asupra unui numar mare de raporturi juridice, chiar daca intr-o perioada limitata de timp. In acest numar este analizata concedierea colectiva si modul de indeplinire a procedurii de informare si consultare prealabila in cazul existentei la nivelul unitatii a unor organizatii sindicale nereprezentative.
 
Dreptul afacerilor

Articolul Noua reglementare in dreptul contractual al consumului: O.U.G. nr. 34/2014, semnat de asist.dr. Mihaela Georgiana Iliescu, propune o analiza a O.U.G. nr. 34/2014 privind drepturile consumatorilor in cadrul contractelor incheiate cu profesionistii, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative. Ordonanta prezinta aspecte specifice avand in vedere ca transpunerea directivei in legislatia interna (Directiva 2011/83/UE privind drepturile consumatorilor, de modificare a Directivei 93/13/CEE si a Directivei 1999/44/CE de abrogare a Directivei 85/577/CEE si a Directivei 97/7/CE) trebuia realizata pana la finele anului 2013, ordonanta fiind adoptata „fortat”, cu sase luni mai tarziu, sub iminenta declansarii procedurii de infringement impotriva Romaniei de catre Comisia Europeana pentru neimplementarea in dreptul intern a prevederilor respectivei directive.
 
Drept privat

Comentariul Deciziei nr. 456 din 7 iunie 2013 a Tribunalului Teleorman privind Forma promisiunii bilaterale de vanzare necesara pentru pronuntarea unei hotarari care sa tina loc de contract de vanzare, semnat de avocat dr. Vlad Peligrad si avocat Cristian-Valeriu Radu. Decizia supusa analizei avanseaza o interpretare a textelor Codului civil cel putin indrazneata, cu rolul de a taia „nodul Gordian” cuprins in art. 1279 si art. 1669 C.civ.
 
Articolul Unele consideratii in legatura cu interpretarea art. 169 si art. 100 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, semnat de prof. dr. Alexandru Athanasiu si dr. Ana-Maria Vlasceanu, propune unele solutii in vederea corectei interpretari si aplicari a dispozitiilor cuprinse in Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice care reglementeaza majorarea punctajelor realizate de persoanele care au prestat munca in grupa I si II de munca, respectiv in conditii deosebite si speciale de munca.
 
Drept public

Comentariul Deciziei nr. 459 din 16 septembrie 2014 a Curtii Constitutionale privind dispozitiile art. 8 alin. (1) raportate la art. 2 alin. (1) lit. c) teza I din Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004 care au fost declarate constitutionale in masura in care se interpreteaza in sensul ca decretele Presedintelui privind numirea judecatorilor la Curtea Constitutionala sunt excluse din sfera controlului judecatoresc sub aspectul verificarii indeplinirii conditiei „inaltei competente profesionale”, semnat de prof.dr. Dana Apostol Tofan. Decizia de interpretare reprezinta, asa cum sustine autorul, o noua „lectie de drept” oferita – cu caracter obligatoriu, pentru viitor – instantelor judecatoresti, mai precis, instantelor de contencios administrativ din Romania: „Curtea Constitutionala a pasit dincolo de pragul unei decizii de interpretare cu care ne-a obisnuit in ultimii ani, in cazul unor sesizari, dar nu intotdeauna cand ar fi putut sa o faca”.
 
Drept penal

Articolul Temeiurile retinerii si ale arestarii preventive in reglementarea noului Cod de procedura penala, semnat de prof.dr. Alexandru Tuculeanu si conf.dr. Constantin Sima, pune in discutie cele doua institutii conform prevederilor noului Cod, precum si dispozitiile art. 23 din Constitutie privind retinerea si arestarea preventiva care pentru a fi intelese si aplicate corect trebuie puse in corelatie cu dispozitiile art. 53 din Constitutie care recunosc legitimitatea restrangerii exercitiului unor drepturi sau al unor libertati, de esenta restrangerii fiind caracterul de exceptie si temporar al acesteia. Analiza contine ample trimiteri la jurisprudenta CEDO.
 
Rubrica de Sinteze de jurisprudenta isi pastreaza structura, dar si actualitatea: CC, CEDO, CJUE, IPI – decembrie 2014.

In cadrul rubricii Instrumente, dr. Razvan-Horatiu Radu, Agent al Guvernului pentru Curtea de Justitie a Uniunii Europene, semneaza articolul Locul procurorului in sala de judecata din perspectiva jurisprudentei CEDO. In perioada postdecembrista, in Romania s-a discutat mult despre rolul procurorului in sistemul judiciar din Romania, despre statutul acestuia, mai exact daca el este magistrat sau reprezentant al puterii executive. Au fost exprimate o serie de opinii in acest sens, inclusiv in perioada redactarii noului Cod de procedura penala. Totusi, astfel cum rezulta din cuprinsul articolului, acest tip de discutii referitoare la pozitia procurorului in sala de judecata nu sunt singulare in spatiul european.

Ca in fiecare numar, revista cuprinde un Index alfabetic si un Index legislativ care constituie veritabile instrumente de lucru pentru cititor.

Detalii tehnice
Data aparitiei09 apr. 2015
Categorie generalaPeriodice
Numar pagini56
Tip copertaRevista
DIN ACEEASI CATEGORIE - Periodice