Numarul din luna august al Revistei Curierul Judiciar va propune subiecte de maxima importanta juridica.
Editorialul din acest numar este semnat de prof. dr. Bogdan Aurescu, membru al Comisiei de Drept International a ONU, a carei alegere exprima aprecierea statelor ONU pentru Scoala Romana de Drept International. Autorul face o trecere sintetica in revista a activitatii acestui prestigios organ al ONU si o evaluare concisa a proiectiilor activitatii sale viitoare, mai ales in contextul apropiatei aniversari, in 2018, a 70 de ani de la inceperea functionarii sale. Comisia ONU de Drept International are un rol fundamental in realizarea ordinii publice la nivel international, adica a ceea ce este mai recent numit statul de drept la nivel international – International Rule of Law.
In cadrul rubricii Curier legislativ realizata de drd. Oana Dimitriu sunt prezentate selectiv cele mai importante acte normative din perioada 1 iunie - 31 iulie 2017, inclusiv decizii de admitere ale Curtii Constitutionale, Inaltei Curti de Casatie si Justitie si ale Curtii Europene a Drepturilor Omului publicate in Monitorul Oficial al Romaniei.
Rubricile de Actualitate europeana si Actualitate internationala corespunzatoare lunilor iunie-iulie 2017 aduc in prim plan principalele activitati de la nivelul institutiilor Uniunii Europene, dar si evenimentele de interes international. Cele doua rubrici sunt semnate de Daniela Ivan, respectiv de prof.dr. Bogdan Aurescu.
Dreptul afacerilor
Articolul Un nou statut al institutiei insolventei raportat la viziunea monista promovata de noul Cod civil. Conturarea unui drept special, particular – dreptul insolventei – urmare abrogarii Codului comercial, semnat de prof.dr. Ionel Didea si drd. Diana-Maria Ilie. Articolul este realizat in contextul legislativ actual care permite creionarea unei noi imagini a dreptului insolventei, raportat si la viziunea monista a noului Cod civil, in sensul evolutiei si afirmarii acestuia ca drept particular odata cu disparitia dreptului comercial sau cel putin a pierderii autonomiei acestuia, drept ce nu poate fi considerat insa independent de dreptul civil luand in considerare intersectarile inevitabile cu dispozitiile dreptului comun. Autorii ridica institutia juridica a insolventei la rangul de drept particular, de sine statator, sau cel putin in curs de a deveni un astfel de drept, prin invocarea legislatiei privind insolventa ce tinde a creiona un veritabil Cod al insolventei.
Drept privat
Articolul Impreviziunea sub imperiul Codului civil din 1864: a fost sau n-a fost?, semnat de asist.dr. Marius Floare are in vedere considerentele Curtii Constitutionale din Decizia nr. 623/2016 privind existenta si aplicarea teoriei impreviziunii in cazul contractelor reglementate de vechiul Cod civil din 1864 care dau nastere unor intrebari mai largi si nelipsite de interes actual privind aplicabilitatea acestui concept in contractele incheiate anterior datei de 1 octombrie 2011. Examinarea doctrinei si jurisprudentei de drept civil din Romania si Franta nu este deloc incurajatoare in privinta fundamentarii ideii privind receptionarea teoriei impreviziunii sub imperiul vechiului Cod civil. Studierea dreptului comparat, bazat pe texte legale de principiu similare cu cele existente la noi, relativizeaza insa aceasta concluzie pesimista.
Articolul Perimarea instantei, evolutiile aplicarii sale in noul Cod de procedura civila si carentele legii?, semnat de dr. Cristina-Elena Popa (Tache) aduce in dezbatere o problema foarte serioasa, a carei solutionare consta in analiza constitutionalitatii si/sau carentelor legii prin raportare la art. 3 din Legea nr. 76/2012 pentru punerea in aplicare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedura civila, in situatia perimarii speciale a instantei fata in fata cu dispozitiile art. 46 alin. (1) din Legea nr. 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate in mod abuziv in perioada 6 martie 1945-22 decembrie 1989 (prin care suspendarea poate dura nelimitat, fara sa opereze perimarea, in reglementarea vechiului Cod de procedura civila). Urmeaza a se verifica daca principiul neretroactivitatii legii procesual civile – cu referire la perimarea actiunii civile – este compatibil cu art. 6 din conventia CEDO care garanteaza dreptul la un proces echitabil, dar si daca justitiabilii care se judeca potrivit legii vechi nu cumva sunt discriminati in raport de cei care se judeca sub imperiul legii noi si carora li se aplica privilegiul perimarii speciale in termen de 10 ani.
Articolul Suspendarea executarii silite in temeiul art. 719 C.proc.civ. Neprejudecarea fondului, semnat de avocat Serban Moga trateaza tema suspendarii executarii silite. Sunt analizate modalitatea in care judecatorul investit cu o cerere de suspendare a executarii silite in cadrul unei contestatii la executare trebuie sa abordeze o astfel de cerere pentru a nu antama solutia care se va pronunta asupra fondului contestatiei la executare, atunci cand solutioneaza cererea de suspendare. Procedura de referinta se regaseste in cuprinsul dispozitiilor care reglementeaza ordonanta presedintiala. Institutia suspendarii executarii silite poate fi intalnita si in situatia cailor extraordinare de atac reglementate de Codul de procedura civila ori in cazul hotararilor cu executare provizorie, conditiile de acordare a suspendarii fiind esentialmente similare. In orice caz, judecatorul investit cu o astfel de cerere trebuie sa acorde o atentie deosebita motivarii solutiei atunci cand acorda suspendarea executarii silite pentru a nu se gasi in situatia analizarii fondului dreptului, fapt care ar putea sa determine aparitia unei situatii de incompatibilitate. Acest lucru poate fi dificil, intrucat sunt numeroase situatiile in practica judiciara in care motivele invocate in sustinerea cererii de suspendare se identifica perfect cu cele invocate in sustinerea fondului actiunii.
Drept public
Articolul Aspecte privind conceptul asocierii in dreptul administrativ, semnat de drd. Raluca-Iuliana Stoicea (Epureanu) are ca punct de reper evolutia societatii care atrage, in mod constant, necesitatea reconsiderarii sarcinilor administratiei publice in raport de necesitatea satisfacerii in mod optim a interesului public, astfel cum se manifesta acesta, in contextul social. Parteneriatul, colaborarea, asocierea – in sensul larg al acceptiunii – devin, din ce in ce mai evident, solutia necesara realizarii unor obiective pe care autoritatile publice si institutiile publice nu le pot atinge singure, fiind nevoie de conlucrarea cu parteneri din alte domenii ale sferei publice sau de forta financiara si capacitatea profesionala a partenerilor privati. Preocuparile autoritatilor publice si ale institutiilor publice de a identifica mijloace si instrumente asociative pentru adaptarea actiunilor la nevoile concrete ce se identifica in sfera interesului public la un moment dat sunt din ce in ce mai vizibile, fapt demonstrat de abordarile legislative, inca timide si neuniformizate, si de considerarea conceptului asocierii la nivelul stiintei administratiei. Fara a beneficia de o consacrare explicita la nivel legislativ si doctrinar, institutia asocierii in dreptul administrativ se face remarcata, deocamdata, in contextul abordarii temelor si conceptelor fundamentale ale acestei ramuri a dreptului, tratate, pe de o parte in reglementarile dedicate organizarii si functionarii autoritatilor publice si institutiilor publice, iar, pe de alta parte, in analizele doctrinare care abordeaza pe larg, tema administratiei publice, in particular, in cadrul subiectelor vizand raporturile juridice administrative in extenso.
Drept penal
Articolul Cercetarea locului faptei in cazul constatarii infractiunilor de coruptie, semnat de drd. Valentin Trif si fost ofiter de politie judiciara in cadrul DNA Adrian Petre, propune spre analiza aspecte practice si de interes din sfera constatarii infractiunilor de coruptie, si anume cercetarea locului faptei. Tinand cont de modul cum se desfasoara constatarea infractiunii flagrante, activitatile concrete care se intreprind pentru realizarea scopurilor propuse difera de la cauza la cauza. Esential este ca prin modul cum se desfasoara activitatea sa se stabileasca existenta infractiunii, a vinovatiei si a starii flagrante. Din punctul de vedere al tacticii criminalistice, de regula, se procedeaza la efectuarea unor activitati comune, indiferent de natura infractiunii de coruptie cercetate.
Rubrica de Sinteze de jurisprudenta isi pastreaza structura, dar si actualitatea: CC, CEDO, CJUE – aprilie 2017.
In acest numar avocat Mihai Dinu semneaza pamfletul Exista DNA pe alte planete?
Ca in fiecare numar, revista cuprinde un Index alfabetic si un Index legislativ care constituie veritabile instrumente de lucru pentru cititor.