Lucrarea Drept administrativ. Note de curs se adreseaza cu precadere studentilor si masteranzilor care studiaza disciplina Drept administrativ european, dar poate fi si un instrument util pentru doctoranzii si cercetatorii care doresc sa aprofundeze fenomenul administratiei publice europene. Nu in ultimul rand, lucrarea poate reprezenta si un mijloc de informare pentru toti cei interesati de institutiile administrative ale Uniunii Europene si ale statelor care o compun.
Volumul este structurat in doua parti. Prima parte cuprinde analiza administratiei publice centrale si locale, precum si a modului in care se realizeaza controlul asupra acesteia in statele membre ale Uniunii Europene (alegand studiul de caz al Frantei, Germaniei si al Angliei). A doua parte este dedicata, pe de o parte, cercetarii organizarii si functionarii institutiilor Uniunii Europene, cu precadere a celor cu atributii administrative, iar pe de alta parte, analizei functiei de control pe care o detine Curtea de Justitie a Uniunii Europene.
Lucrarea Drept administrativ. Note de curs trateaza in mod unitar, de o maniera clara si concisa, pentru fiecare stat membru supus analizei, cele trei mari teme de interes, si anume: administratia centrala, administratia locala si controlul in administratia publica. In privinta Uniunii Europene, s-a dorit scoaterea in evidenta a rolului pe care il au structurile sale administrative, precum si a felului in care se raporteaza acestea la instantele judiciare europene.
CAPITOLUL I. ADMINISTRATIA PUBLICA IN STATELE EUROPENE
Sectiunea 1. Franta. Organizarea administratiei publice centrale in sistemul juridic francez
Sectiunea a 2‑a. Germania. Organizarea administratiei publice centrale in sistemul juridic german
Sectiunea a 3‑a. Marea Britanie. Organizarea administratiei publice centrale in sistemul juridic britanic
CAPITOLUL AL II‑LEA. ADMINISTRATIA PUBLICA IN UNIUNEA EUROPEANA
Sectiunea 1. Notiunea de administratie in Uniunea Europeana
Sectiunea a 2‑a. Izvoarele si principiile dreptului administrativ al Uniunii Europene
Sectiunea a 3‑a. Arhitectura institutionala a Uniunii Europene
Sectiunea a 4‑a. Procesul decizional in Uniunea Europeana si controlul acestuia prin Curtea Europeana de Justitie