Lucrarea este structurata in doua parti, imbinand problemele de ordin teoretic cu jurisprudenta. Prima parte cuprinde o scurta abordare a aspectelor teoretice cu rolul de a creiona regimul juridic al obiectelor dreptului de proprietate intelectuala. A doua parte contine prezentarea unor spete relevante in materia proprietatii intelectuale grupate in patru sectiuni privind marcile, desenele si modelele, brevetele de inventie, dreptul de autor si drepturile conexe.
Necesitatea elaborarii acestei culegeri a izvorat din dorinta de a prezenta jurisprudenta romana din domeniul proprietatii intelectuale in contextul deciziilor din practica europeana. Notele elaborate au rolul de a evidentia tematica proprietatii intelectuale printr-o abordare comparatista, in incercarea de a contura o imagine a mozaicului jurisprudential european.
„A intelege inseamna a te apropia” (Victor Hugo). Astfel, lucrarea reprezinta un instrument de intelegere a notiunilor de catre studenti, dar si de aprofundare a materiei de catre masteranzi si de catre toti cei interesati de problematica proprietatii intelectuale.