Societatile comerciale reprezinta nucleul principal al unei economii de piata performante. Legea nr. 31 din 1990 privind societatile comerciale a suferit numeroase modificari in vederea crearii unui cadru juridic modern european.
Lucrarea este structurata in sase capitole, care abordeaza problematica organizarii si functionarii societatilor comerciale prin analiza adunarilor generale si a titlurilor de valoare ale societatilor comerciale, a regimului juridic al administratorilor, cenzorilor si auditorilor financiari, a retragerii si excluderii asociatilor.
Studiul organismelor societare se remarca prin analiza opiniilor doctrinarilor romani si straini, a dispozitiilor legislative nationale romane, franceze, italiene, engleze, germane, precum si a prevederilor comunitare imbinand printr-o abordare stiintifica aspectele teoretice cu cele practice, in sustinerea argumentelor juridice, intr-o prezentare ampla. Prin abordarea jurisprudentei si doctrinei romane si straine s-a realizat o analiza complexa a aspectelor juridice privind organizarea si functionarea societatilor comerciale.
Noutatea studiului rezida in prezentarea exhaustiva a problematicii, in analiza comparativa a unor idei noi, dar si in abordarea din perspectiva distincta si inedita a unor subiecte abordate.
Lucrarea de factura monografica reprezinta un instrument de studiu, atat pentru teoreticieni, cat si pentru practicieni, in aprofundarea si cercetarea problematicii organizarii si functionarii societatilor comerciale. Actualitatea lucrarii se contureaza, in contextul liberei circulatii a persoanelor juridice, printr-o abordare a organismelor societare din perspectiva dreptului comparat, dar si prin analiza dispozitiilor Regulamentului nr. 2157/2001 privind Statutul Societatii Europene.