Pe fondul unor inconsecvente legislative si ezitari jurisprudentiale, dreptul fiscal roman continua sa aiba, si la nivelul anului 2021, ceva din dramatismul seriei Stapanul inelelor. Dupa interpretari in forta sau cu forta ale normelor fiscale, urmeaza o inerenta perioada de „pace fiscala”, caracterizata de amnistii fiscale extinse si recalibrari ale exigentelor fiscului.
In varianta actualizata a cursului de Drept fiscal pe care il prezentam in fiecare an studentilor Facultatii de Drept din Cluj incercam nu doar sa surprindem evolutiile legislative nationale in materie fiscala, ci si sa studiem sursa acestora, pentru ca, drept efect al globalizarii, prea putin din dreptul fiscal mai este acum „national”. Temele de discutie lansate de Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), regulamentele si directivele europene sau jurisprudenta Curtii de Justitie a Uniunii Europene in materie fiscala obliga la reglementare. Iar conflictele de natura fiscala se nasc cu precadere atunci cand normele fiscale nationale nu se adapteaza celor europene ori functionarii fiscului refuza sa faca aplicarea cu prioritate a dreptului fiscal european.
In ultimii doi ani au aparut si alte evenimente cu relevanta fiscala pe care le antamam sau le discutam. Vorbim acum la timpul prezent despre monede virtuale si impozitarea veniturilor din crearea si transferul unor astfel de metode, despre evolutia si fiscalitatea activitatilor economice online, despre probleme tot mai complexe in materia TVA sau despre o renuntare treptata a Guvernului la impozitarea „clasica” a profitului societatilor.