Volumul Drept international public. Sinteze, aflat deja la a saptea editie, revazuta si adaugita, dupa doisprezece ani de la intaia aparitie, reprezinta o prima incercare de a promova in Romania acest tip de curs universitar, larg raspandit si utilizat in practica universitara occidentala. Lucrarea are avantajul unei prezentari sintetice, dar cuprinzatoare si aduse la zi, a intregului domeniu complex al dreptului international public, luand in considerare si punand permanent in evidenta contributiile teoretice si practice ale Scolii romane de drept international in materie.
In principal, cartea este un instrument ajutator pentru studentii facultatilor de drept si ai altor facultati in care se studiaza aceasta disciplina. In egala masura, ea poate fi utila si pentru cei care infaptuiesc invatamantul juridic si cercetarea stiintifica de profil.
Lucrarea poate fi de interes si pentru practicienii dreptului international public si ai relatiilor internationale, avand in vedere faptul ca pentru un stat ca Romania dreptul international este un instrument important de realizare eficienta a intereselor sale de politica externa intr-un mediu international tot mai complex si dinamic. Asa cum se arata in pledoaria finala din 16 septembrie 2008 a Echipei Romaniei in fata Curtii Internationale de Justitie, in procesul privind „Delimitarea Maritima in Marea Neagra” (Romania c. Ucraina), „Dreptul international este suveranul absolut pe care toti actorii si toate actiunile comunitatii internationale ar trebui sa il urmeze si sa il respecte.”