Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, intrata in vigoare la data de 1 octombrie 2011, confera dreptului de a mosteni o noua configuratie.
Cunoasterea si intelegerea sensului noii reglementari in aceasta materie vor contribui substantial la cresterea calitatii actului de justitie. Alaturi de cei care infaptuiesc justitia, sunt interesati de cunoasterea dispozitiilor noului Cod civil in materia dreptului de a mosteni, de asemenea, partenerii justitiei, teoreticienii dreptului, notarii publici, functionarii publici cu atributii in acest domeniu, studentii specializarilor Drept si Administratie publica.
In egala masura, prezinta utilitate practica si cunoasterea dispozitiilor Codului civil de la 1864, intrucat acestea sunt aplicabile, in virtutea principiului tempus regit actum, mostenirilor deschise anterior datei de 1 octombrie 2011.
In scopul de a veni in ajutorul celor interesati, in lucrarea de fata sunt analizate comparativ institutiile dreptului succesoral, prin raportare la ambele acte normative mentionate si sunt relevate de o maniera foarte clara noutatile aduse de Legea nr. 287/2009, prin inserarea unor „inventare ale noutatilor”.