Volumul In Honorem Brandusa Stefanescu. Interpretarea si aplicarea dreptului. Suprematie, prioritate, preeminenta si subsidiaritate s-a nascut datorita entuziasmului si dorintei celor care au avut onoarea de a colabora, in diferite etape ale vietii, cu una dintre marile personalitati ale dreptului si de a-si aduce omagiul, pretuirea si multumirea pentru Minunata Doamna a Dreptului Romanesc – Omul si prof. univ. dr. Brandusa Stefanescu, mentor, arbitru, fost judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie.
Desigur, cuvintele nu pot exprima intotdeauna ceea ce vrem sa transmitem, dar, credem noi ca, prin multitudinea gandurilor impartasite prin laudatio sau prin cuvintele asternute minutios in cadrul articolelor de drept scrise de distinsii profesionisti ai dreptului, si nu numai, colegi, prieteni, fosti doctoranzi ai doamnei prof. univ. dr. Brandusa Stefanescu, constientizam faptul ca cea careia ii dedicam acest volum aniversar s-a bucurat si se bucura de o larga recunoastere profesionala.
Coordonatorii
Faza pregatitoare a procesului civil. Codul de procedura civila roman vs. Regulile Federale de procedura civila ale SUA – Scurte comparatii (Mihai Acsinte)
Negocierea ne-negociabilului. O scurta analiza a transferului dreptului de proprietate asupra partilor sociale (Flavius Antoniu Baias, Alexandru-Serban Ratoi)
Despre interpretarea juridica. Accente axiologice (Mihai Badescu)
Abuzul de drept (Monna-Lisa Belu Magdo)
Scurte reflectii cu privire la criptomoneda (Alexandru Bulearca)
In honorem Profesor universitar doctor Brandusa Stefanescu (Bogdan Ciuca)
Tratatul privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana si implicatiile acestuia asupra dreptului national reflectat in jurisprudenta Curtii Constitutionale (Ionita Cochintu)
Prima scriere din lume pe teritoriul Romaniei (Ioan Condor)
Curtea Constitutionala a Romaniei in fata dreptului Uniunii Europene (Stefan Deaconu, Andrei-Razvan Lupu)
Doamna profesor Brandusa Mariana Stefanescu Om de scoala, om de cultura (Maria Dimitriu)
Consideratii privind jurisprudenta recenta a Curtii de Justitie a Uniunii Europene cu privire la notiunea de „timp de repaus” al lucratorilor si impactul acesteia asupra dreptului intern (Monica Gheorghe)
Doamna Profesor Brandusa Stefanescu – un dascal prin vocatie (Teodor Narcis Godeanu)
Reflectii despre fragilitatea raportului intre autoritatea statului si libertate, ca valoare fundamentala a democratiei constitutionale (Cristian Ionescu)
Doamna Judecator Brandusa Stefanescu, profesorul emerit care si-a urmat visul (Florin Iordache)
Despre unele efecte ale globalizarii. Optiuni divergente in privinta raportului dintre dreptul Uniunii Europene si dreptul intern al statelor membre. Quo vadis U.E.? (Ioan Les)
Aspecte referitoare la controlul instrumentelor financiare ale Uniunii Europene/Fondurilor Uniunii Europene (Ioana-Nely Militaru)
In honorem Prof. univ. dr. Brandusa Stefanescu (Constantin Mitrache)
Laudatio (Livia Mocanu)
Drepturile omului – o creatie continua, Declaratia Universala a Drepturilor Omului – un ideal de atins (Irina Moroianu Zlatescu)
Capcanele aplicarii dreptului privat (Argumente pentru reformarea Codului civil) (Sache Neculaescu)
Interpretarea legii economiei sociale din perspectiva economica si sociologica (Maria Niculescu, Antoniy Galabov)
Consideratii despre influenta actiunilor de buna-credinta asupra regulilor de interpretare a actului juridic (Dan Oancea, Sorin-Alexandru Vernea, Vlad-Victor Ochea)
Formalismul procedural si libertatea de apreciere a judecatorului (Evelina Oprina)
O viata demna peste doua timpuri: Brandusa Mariana Stefanescu (nascuta Vartolomei) (Ioan Popa)
Laudatio (Rodica Aida Popa)
La consécration constitutionnelle de la subsidiarité en matière des droits de l'homme (Corneliu-Liviu Popescu)
Consideratii cu privire la corelatiile dintre regimul juridic al formelor organizatorice de exercitare de catre persoanele fizice a activitatilor economice, reglementate de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 44/2008, si cel al unora dintre incompatibilitatile in exercitarea unor demnitati publice (Titus Prescure)
Vanzatorii de timp: Fundamentele filosofice ale executarii ipotecilor (Radu Rizoiu)
Uniunea Europeana si procesul de reglementare a diferendelor la Organizatia Mondiala a Comertului (OMC) (Costin Horia Rogoveanu)
Judecatorul sindic poate uza de facultatea acordata de legiuitor [art. 78 alin. (2) C. proc. civ.] pentru a introduce in cauza un parat, intr-un proces avand ca obiect atragerea raspunderii patrimoniale intemeiata pe art. 169 din Legea nr. 85/2014? (Angelica Rosu)
Ordinea juridica europeana, „un monism de orizont constitutional”? (Marieta Safta)
Suprematia, prioritatea si preeminenta Internetului (Andrei Savescu)
Consideratii asupra raportului dintre ordinea de drept nationala romana si ordinea de drept a U.E. (Adrian Severin, Silvia Uscov)
Despre suprematia dreptului constitutional european si dialogul judiciar dintre C.J.U.E. si Curtea Constitutionala a Romaniei prin prisma unor revirimente jurisprudentiale ale Curtii Constitutionale ale Romaniei (Laurentiu Sorescu)
Efectul alegerii legii aplicabile asupra limitarii vointei partilor in arbitrajul comercial (Cristiana I. Stoica)
Laudatio profesorem (Veronica Stoica)
Subsidiaritate si prioritate in dreptul profesionistilor – noi abordari in jurisprudenta europeana (Manuela Tabaras)
Curtea Europeana de Justitie si Curtea Constitutionala a Romaniei – monologuri paralele (Elena-Simina Tanasescu)
Rolul Inaltei Curti de Casatie si Justitie in interpretarea si aplicarea unitara a legii. Caracterul obligatoriu al dezlegarilor date in mecanismele de unificare a jurisprudentei (Nicoleta Tandareanu, Gheorghe Buta)
(Nici) O indoiala rezonabila? (Camelia Toader)
Interpretarea si aplicarea normelor de Drept civil in materia raporturilor juridice de munca prin prisma solutiei de reglementare prevazute de art. 278 alin. (1) din Codul muncii (Aurelian Gabriel Uluitu)
Un eseu despre dialog constitutional (Attila Varga)
Impactul inteligentei artificiale asupra domeniului juridic. Digitalizarea sistemului judiciar din Romania (Dana Iarina Vartires)
Actor pe scena Dreptului (Adrian Vasilescu)
Doamna Profesor Brandusa Stefanescu, simbioza intre forta, feminitate, sensibilitate si exigenta (Verginia Vedinas)
Modernizarea prin informatizare a administratiei publice: un rau necesar sau un bine iminent progresului? (Verginia Vedinas, Teodor Narcis Godeanu)
Arbitrajul intern si international, la 60 de ani, de la aderarea Romaniei, la 10 iunie 1961, la Conventia New-York din 10 iunie 1958, pentru recunoasterea si executarea sentintelor arbitrale straine (Marin Voicu)