In contextul scopului sau declarat – si anume acela de a echilibra riscurile izvorand din contractul de credit –, Legea nr. 77/2016 privind darea in plata, evocand dezideratul suprimarii unei „crize a contractului”, isi reclama, cu stringenta, o matrice aplicativa imediata si viabila.
Dincolo de relativa incertitudine, alimentata prin atacurile desfasurate pe calea exceptiilor de neconstitutionalitate, noua lege impune insa interpretului, si indeosebi practicianului, identificarea unei paradigme ce nu-si poate permite luxul unei abordari pur teoretice, sustrase necesitatii de a se da efect, concret si real, dispozitiilor legale in vigoare.
Valorificand, conjugat, perspectiva trinomica a profesiunilor acestora – judecator, executor judecatoresc, avocat – autorii, detasandu-se de influenta opiniilor (exagerbat si pagubitor) tributare intereselor (legitime) ale creditorilor si ale debitorilor consumatori, reusesc sa ofere un registru concret de interpretare si aplicare a Legii nr. 77/2016.
Prin comentariile aplicate la dispozitiile noii legi, prin corelarea textelor acesteia, dar si prin identificarea unor conexiuni ameliorative cu prevederile codurilor civil si de procedura civila – creand o complementaritate necesara indeosebi cu regulile specifice procedurii de executare silita – lucrarea „Legea nr. 77/2016 privind darea in plata. Comentarii pe articole” vine in sprijinul atat al activitatii practicienilor – judecatori, avocati, executori judecatoresti, notari, consilieri juridici –, cat si al demersului oricarei persoane care doreste sa se prevaleze, intr-un sens sau altul, de prevederile legii privind darea in plata.
COORDONATOR
Vasile BOZESAN – drd., Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti; judecator la Tribunalul Teleorman; redactor-sef al Revistei Romane de Executare Silita
AUTORI
Vasile BOZESAN – drd., Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti; judecator la Tribunalul Teleorman; redactor-sef al Revistei Romane de Executare Silita
Bogdan DUMITRACHE – executor judecatoresc; formator la Institutul National al Magistraturii; membru in Comisia de elaborare a Legii de punere in aplicare a noului Cod de procedura civila
Nicolae-Horia TIT – lector universitar dr., Facultatea de Drept a Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi; avocat, Baroul Iasi.