Lucrarea Legislatia contractelor incheiate de profesionisti cuprinde cele mai importante acte normative necesare studentilor pentru a parcurge disciplina Drept comercial. Obligatii. In egala masura, cartea poate fi utila practicienilor in domeniul dreptului afacerilor.
Sistematizarea actelor normative prezentate in aceasta a sasea editie a culegerii Legislatia contractelor incheiate de profesionisti, actualizata la data de 16 martie 2021, se bazeaza pe programa analitica si pe tematica de seminar aferente acestei discipline, tinand cont si de necesitatile practicienilor in materie. Astfel, principalele teme se refera la:
– teoria generala a obligatiilor, ce reuneste acte normative privind incheierea, executarea, modificarea contractelor, angajarea raspunderii contractuale, garantiile personale si reale (dispozitiile aferente din Codul civil, un extras din O.G. nr. 13/2011 privind dobanda legala remuneratorie si penalizatoare pentru obligatii banesti si masurile pentru combaterea intarzierii in executarea obligatiilor de plata a unor sume de bani rezultand din contracte incheiate intre profesionisti prevazute de Legea nr. 72/2013 si de Directiva 2011/7/UE), articolele din Codul de procedura civila dedicate competentei, probei cu inscrisuri si probei cu martori a contractelor, reglementari privind protectia consumatorilor in materie contractuala (O.G. nr. 21/1992 privind protectia consumatorilor, Legea nr. 296/2004 privind Codul consumului, Directiva 93/13/CEE si actul de transpunere interna – Legea nr. 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele incheiate intre profesionisti si consumatori), dar si modalitatile alternative de solutionare a litigiilor izvorate din acest tip de contacte prevazute de Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator (in extras) si de O.G. nr. 38/2015 privind solutionarea alternativa a litigiilor dintre consumatori si comercianti;
– contractele speciale incheiate in mod frecvent de profesionisti: contractele de furnizare, report, mandat, comision, consignatie, expeditie, agentie, intermediere, cont curent, cont bancar curent si alte contracte bancare din Codul civil, contractul de leasing, astfel cum este reglementat de O.G. nr. 51/1997 privind operatiunile de leasing si societatile de leasing si de Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal (extras), dar si contractul de franciza – O.G. nr. 52/1997;
– titlurile de valoare: cambia, biletul la ordin si cecul, in reglementarea Legilor nr. 58/1934 si nr. 59/1934.
Lucrarea este completata cu o bibliografie relevanta pentru domeniile ce fac obiectul reglementarii actelor normative prezentate.