Dreptul de proprietate privata a fost si continua sa fie nu doar o notiune fundamentala de drept, cu un rol esential pentru statutul persoanelor si pentru viata juridica in general, ci si liantul principalelor institutii de drept civil.
Propunandu-si realizarea unei analize sintetice a acelor situatii in care dreptul de proprietate nu mai este pur si simplu, ci afectat de modalitati, prezenta lucrare este structurata in patru capitole privind proprietatea rezolubila, proprietatea anulabila, proprietatea comuna si aspecte procedurale, fiecare continand hotarari judecatoresti irevocabile, relativ recente, pronuntate in recurs de curtile de apel si de Inalta Curte de Casatie si Justitie.
Avand in vedere intervalul de timp scurs de la data intrarii in vigoare a noului Cod civil, precum si numeroasele dispozitii tranzitorii continute de Legea nr. 71/2011 pentru punerea in aplicare a Legii nr. 287/2009, prin culegerea de fata, ne-am propus ca, pornind de la cateva solutii ale instantelor pronuntate, in mod inevitabil, in temeiul legii vechi, sa atragem atentia, prin comentariile ce insotesc spetele, atat asupra unor elemente de noutate aduse de legea recent intrata in vigoare, cat si asupra a ceea ce, am considerat noi, reprezinta aspecte de continuitate, repere ale gandirii juridice asimilate de redactorii noului Cod civil.
Editia este coordonata de judecator dr. Dan Lupascu.