Cursul de fata isi propune sa prezinte, intr-o maniera accesibila studentilor in drept si nu numai, materia aferenta patrimoniului si proprietatii. O atare problematica impune, in acelasi timp, o rigoare stiintifica ridicata, ceruta in mod natural, de complexitatea reglementarilor si a doctrinei in materie, dar si o perspectiva multidisciplinara a problematicii, din punct de vedere juridic si din punctul de vedere al celorlalte sfere ale cunoasterii si activitatii umane.
Si aceasta in conditiile in care, intr-un context mai larg, atat patrimoniul, cat si proprietatea (si expresia sa juridica, dreptul de proprietate) reprezinta expresia unui fenomen social complex, si anume aproprierea bunurilor in vederea satisfacerii unor necesitati umane. Supuse in prezent unei duble presiuni – pe de o parte, din partea traditiei juridice, pe de alta parte, din parte fenomenului globalizarii –, aceste doua institutii fundamentale oricarui sistem de convietuire au cunoscut transformari si adaptari succesive, legislatiile actuale nefiind decat expresia sintezei unei experiente vechi de mai bine de 2000 de ani si, in acelasi timp, un moment restrans al unei evolutii constante si din ce in ce mai accelerate.
Din punct de vedere didactic, analiza si intelegerea problematicii de fata impun deopotriva cunostinte din partea introductiva a dreptului civil, ce face obiectul primului an de studiu al facultatilor de drept, dar si capacitatea de a specula si anticipa concepte specifice din partea speciala a materiei, relativa la obligatii si mai ales la contracte. Iar aceasta, intrucat disjungerea materiei dreptului civil in categoriile specifice domeniului academic nu se poate face decat artificial, din considerente strict didactice, institutiile, normele si principiile dreptului civil fiind legate in mod indisolubil.