Nu aveti niciun articol in cosul de cumparaturi.
Reduceri Hamangiu Black Friday 2024 - Editura Hamangiu

Recunoasterea si executarea in Romania a hotararilor judecatoresti conform Regulamentului (UE) nr. 1215/2012 si a Codului de procedura civila

ISBN/ISSN: 978-606-39-0768-5
85,00 RON
Disponibilitate: Aceasta carte nu mai este pe stoc si nu mai poate fi comandata

Lucrarea are ca obiect analiza procedurii de recunoastere si executare a hotararilor judecatoresti straine in Romania, prin raportare la dispozitiile Regulamentului (UE) nr. 1215/2012 (Bruxelles I BIS) si la cele ale Cartii a VII-a – „Procesul civil international” din Codul de procedura civila. Cercetarea unei zone a conflictelor de jurisdictii deloc comoda pentru practicieni (recunoasterea si executarea hotararilor straine) vine sa identifice problemele care pot aparea in practica si sa ofere rationamentele utile necesare solutionarii unor astfel de litigii de drept international privat.
Regulamentul Bruxelles I BIS nu a venit pe un teren vidat de prevederi normative (asa incat sa fie in discutie inovatii legislative absolute), nu a produs o revolutionare totala a ceea ce inseamna recunoasterea si executarea hotararilor, ci a pastrat un echilibru in ceea ce priveste dinamica reglementarii prin raportare la precursorii sai, Regulamentul (CE) nr. 44/2001 (Bruxelles I) si Conventia de la Bruxelles din 1968. Pasii au fost mici de la o reglementare la alta, pe structura si cu fundamentele celor anterioare, fara ca impactul sa fie unul (prea) puternic. Regulamentul Bruxelles I BIS este, la randul sau, un punct de pornire pentru un viitor regulament, fiind un regulament al portilor deschise.
Analiza teoretica este dublata in permanenta de trimiterea la hotararile pronuntate de Curtea de Justitie a Uniunii Europene si de instantele romane. Contributia personala vine dintr-o analiza a principalelor repere trasate de Curtea de Justitie a Uniunii Europene si din examenul jurisprudential. Pornind de la hotararile pronuntate de instantele romane in cererile de recunoastere si executare a hotararilor judecatoresti straine, am identificat repere care sa-l ghideze pe judecatorul roman si sa-i faciliteze solutionarea unor astfel de cereri. Am valorificat si unele solutii din practica judiciara proprie, menite sa aduca un plus de valoare lucrarii, care reprezinta o contributie valoroasa in materia eficacitatii hotararilor straine si un sprijin semnificativ pentru punerea in aplicare a unor dispozitii legale de noutate in dreptul substantial si in dreptul procesual civil.
 
 
Regulamentul (UE) 1215/2012 privind competenta judiciara, recunoasterea si executarea hotararilor in materie civila si comerciala joaca un rol vital in dezvoltarea dreptului procesual european, avand un rol central in reglementarea raporturilor juridice din interiorul Uniunii Europene si diminuand importanta practica a dreptului procesual national.
Lucrarea doamnei judecator Georgeana Viorel este una de referinta in ceea ce priveste procedura recunoasterii si executarii hotararilor judecatoresti straine in Romania, prin raportare la dispozitiile Regulamentului Bruxelles I bis si a Codului de procedura civila.
Monografia abordeaza un subiect de mare actualitate, dovada in acest sens fiind „numarul din ce in ce mai mare de litigii cu elemente de extraneitate aflate pe rolul instantelor romane, obiectul acestor litigii fiind reprezentat intr-un procent destul de mare de recunoastere si exequatur hotarari straine”.
 

Bogdan Bucatariu

Detalii tehnice
Data aparitiei24 feb. 2021
Categorie generalaStudii si monografii
Numar pagini482
Tip coperta170x240 mm, Carte brosata
DE ACELASI AUTOR - Georgeana Viorel