Nu aveti niciun articol in cosul de cumparaturi.

Siguranta pentru produsele alimentare

Norme juridice nationale si internationale
ISBN/ISSN: 978-606-27-0076-8
Editura: Hamangiu
43,40 RON
Disponibilitate: Aceasta carte nu mai este pe stoc si nu mai poate fi comandata

Lucrarea analizeaza dispozitiile referitoare la siguranta pentru produsele alimentare din tripla perspectiva: a reglementarilor nationale, a dreptului international, precum si a dreptului UE. In contextul aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, importanta abordarii temei rezulta nu numai din faptul ca, la nivel national, acest domeniu este tratat doar tangential, ci si din caracterul relativ recent al politicii de protectie a consumatorilor dezvoltate in Romania.

Volumul trateaza intr-o prima parte cadrul institutional operand in acest domeniu in Romania, modul de formare si aplicarea normelor in materie, precum si raspunderea pentru produsele alimentare nesigure, pentru defectuozitatea produsului si pentru introducerea pe piata a unui aliment care nu este sigur. In continuare, prezinta organismele si organizatiile internationale implicate in siguranta pentru produsele alimentare si principalele acte normative la nivel international, iar apoi trateaza institutiile Uniunii Europene si actele normative adoptate la nivel european, cu atentie deosebita asupra cadrului legislativ privind organismele modificate genetic, etichetarea si igiena produselor alimentare.

Contributia autoarei la dezvoltarea domeniului cercetat este evidenta pe intregul parcurs al volumului, iar valoarea stiintifica a lucrarii este imprimata si de forma de exprimare a ideilor, de stilul clar si precis, precum si de identificarea corecta a problemelor de drept teoretice si practice necesare unei asemenea analize.

Toate acestea fac din carte un instrument de lucru valoros pentru profesionistii domeniului si pentru orice persoana interesata de problematica abordata.

PARTEA I. DREPTUL NATIONAL PRIVIND SIGURANTA PENTRU PRODUSELE ALIMENTARE 

Capitolul I. Cadrul institutional privitor la siguranta pentru produsele alimentare in Romania 

Consideratii introductive 

Sectiunea 1. Autoritatea Nationala Sanitar‑Veterinara si pentru siguranta alimentelor 

1.1. Infiintare, functii 

1.2. Atributii 

1.3. Organizare si functionare 

Sectiunea a 2‑a. Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor 

2.1. Infiintare si obiective 

2.2. Atributii 

2.3. Organizare si functionare 

Sectiunea a 3‑a. Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale 

3.1. Infiintare, rol si functii 

3.2. Implicarea Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale in siguranta pentru produsele alimentare 

Capitolul II. Formarea si aplicarea normelor privind siguranta pentru produsele alimentare in Romania 

Consideratii introductive 

Sectiunea 1. Formarea normelor privind siguranta pentru produsele alimentare in Romania 

Consideratii introductive 

1.1. Elaborarea normelor privind siguranta pentru produsele alimentare in cadrul Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor 

1.2. Elaborarea de norme in cadrul Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor 

1.3. Elaborarea normelor privind siguranta pentru produsele alimentare la nivelul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale 

Sectiunea a 2‑a. Aplicarea normelor privind siguranta pentru produsele alimentare pe plan national

Consideratii introductive 

2.1. Aplicarea principalelor acte normative adoptate In domeniul sigurantei pentru produsele alimentare 

Sectiunea a 3‑a. Raspunderea pentru produsele alimentare nesigure 

3.1. Raspunderea civila delictuala. Conditiile generale ale raspunderii 

3.2. Raspunderea pentru produsele defectuoase

3.3. Raspunderea pentru produsele alimentare nesigure 

PARTEA A II‑A. DREPTUL INTERNATIONAL SI DREPTUL UNIUNII EUROPENE PRIVIND SIGURANTA PENTRU PRODUSELE ALIMENTARE 

Capitolul I. Dreptul international privind siguranta pentru produsele alimentare 

Subcapitolul I. Organizatii si organisme internationale implicate in siguranta pentru produsele alimentare 

Consideratii introductive 

Sectiunea 1. Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura 

Sectiunea a 2‑a. Organizatia Mondiala a Sanatatii 

Sectiunea a 3‑a. Organizatia Mondiala a Sanatatii Animalelor 

Sectiunea a 4‑a. Conventia Internationala privind Protectia Plantelor 

Sectiunea a 5‑a. Organizatia Mondiala a Comertului 

Subcapitolul II. Formarea si aplicarea normelor privind siguranta pentru produsele alimentare la nivel international 

Sectiunea 1. Programul mixt FAO/OMS: CODEX ALIMENTARIUS 

1.1. Aspecte privind Codex Alimentarius 

1.2. Comisia Codex Alimentarius 

Sectiunea a 2‑a. Organizatia Mondiala a Sanatatii Animalelor si siguranta pentru produsele alimentare 

Sectiunea a 3‑a. Conventia Internationala pentru Protectia Plantelor si siguranta pentru produsele alimentare

Sectiunea a 4‑a. Organizatia Mondiala a Comertului si siguranta pentru produsele alimentare 

4.1. Sistemul de solutionare a disputelor in cadrul Organizatiei Mondiale a Comertului 

4.2. Acordul privind aplicarea masurilor sanitare si fitosanitare 

Capitolul II. Dreptul Uniunii Europene privind siguranta pentru produsele alimentare 

Subcapitolul I. Crearea normelor in materia privind siguranta alimentara la nivel european 

Consideratii introductive 

Sectiunea 1. Institutiile Uniunii Europene cu competente in activitatea legislativa 

1.1. Comisia Europeana 

1.2. Parlamentul European 

1.3. Consiliul Uniunii Europene 

Sectiunea a 2‑a. Procedurile legislative la nivelul Uniunii Europene 

2.1. Procedura legislativa ordinara 

2.2. Procedura legislativa speciala 

Sectiunea a 3‑a. Ordinea juridica a Uniunii Europene 

3.1. Izvoarele primare ale UE 

3.2. Izvoarele derivate ale dreptului UE 

Subcapitolul II. Aplicarea si controlul normelor privind siguranta alimentara 

Consideratii introductive 

Sectiunea 1. Cadrul normativ general privitor la siguranta pentru produsele alimentare din Uniunea Europeana. Regulamentul 178/2002 

Consideratii introductive 

1.1. Obiectiv si domeniu de aplicare 

1.2. Principalele obligatii stabilite prin Regulamentul nr. 178/2002 

1.3. Principiile aplicabile in sfera sigurantei pentru produsele alimentare dupa adoptarea Regulamentului nr. 178/2002 

Sectiunea a 2‑a. Cadrul institutional privind siguranta pentru produsele alimentare. Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara 

2.1. Infiintarea Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentara 

2.2. Structura Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentara 

2.3. Atributiile Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentara 

2.4. Procedurile desfasurate de EFSA in legatura cu siguranta pentru produsele alimentare 

2.5. Colaborarea Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentara cu autoritatile competente din statele membre 

Sectiunea a 3‑a. Cadrul legislativ al UE referitor la etichetarea produselor alimentare 

3.1. Consideratii generale cu privire la cadrul legislativ referitor la etichetarea produselor alimentare 

3.2. Conditii privitoare la etichetarea produselor alimentare 

3.3. Probleme practice rezultate din etichetarea necorespunzatoare a produselor alimentare 

3.4. Dispozitii de drept intern din statele membre privind mentiunile obligatorii suplimentare la etichetare 

Sectiunea a 4‑a. Cadrul legislativ al Uniunii Europene referitor la organismele modiicate genetic 

Consideratii introductive 

4.1. Introducerea pe piata a organismelor modificate genetic 

4.2. Probleme practice legate de interpretarea si aplicarea dispozitiilor legale referitoare la organismele modificate genetic 

4.3. Etichetarea produselor alimentare modificate genetic 

Sectiunea a 5‑a. Reglementarile existente In Uniunea Europeana referitoare la igiena produselor alimentare 

Consideratii introductive 

5.1. Cerintele generale de igiena. Regulamentul (CE) nr. 852/2004 

5.2. Reguli aplicabile produselor alimentare de origine animala. Regulamentul (CE) nr. 853/2004 

5.3. Normele specifice de organizare a controalelor oficiale privind produsele de origine animala destinate consumului uman. Regulamentul nr. 854/2004 

5.4. Controalele oficiale privind conformitatea cu legislatia privind produsele alimentare. Regulamentul nr. 882/2004 

5.5. Criteriile pentru efectuarea auditurilor. Decizia Comisiei nr. 677/2006 

5.6. Asistarea statelor in elaborarea planului unic de control national. Decizia Comisiei nr. 363/2007 si Decizia Comisiei nr. 654/2008 

Anexa I. Resumen de la tesis doctoral: el derecho nacional e internacional relativo a la seguridad de los productos alimenticios 

Introducción y metodología 

CONCLUSIONES

Detalii tehnice
Data aparitiei08 oct. 2014
Categorie generalaStudii si monografii
Numar pagini480
Tip copertaCarte brosata