Aceasta lucrare isi propune sa descrie principalele aspecte privind toxicitatea compusilor vegetali prezenti in plante. Cartea este structurata in patru capitole. Primul capitol prezinta modul in care este determinata toxicitatea in produsele vegetale, parametrii folositi si testarile clinice care stau la baza determinarii diferitelor tipuri de toxicitate. Al doilea capitol insumeaza principalele tipuri de efecte adverse pe care principiile active vegetale le pot determina. In al treilea capitol sunt descrise clasele de compusi chimici vegetali incriminate frecvent in producerea efectelor adverse si toxice. Al patrulea capitol prezinta specii de plante superioare, grupate taxonomic in familii, punandu-se accent pe compusii chimici prezenti, mecanismul lor de actiune si manifestarile clinice determinate de consumul sau contactul dermic cu acestea. Lucrarea se incheie cu lista bibliografica si un index alfabetic al plantelor cu potential toxic.
Aceasta carte constituie un mijloc de cunoastere aprofundata a toxicitatii plantelor si compusilor chimici ai acestora, printr-un continut adecvat, concis, prezentat clar, insotit de imagini, scheme si tabele pentru o intelegere mai buna. Ea cuprinde informatii din domenii diferite ale stiintelor farmaceutice: toxicologie, fitochimie, fitoterapie, farmacologie, botanica.
Progresele din chimia analitica, descifrarea mecanismelor prin care se produc efectele toxice, stabilirea relatiei care exista intre proprietatile fizico-chimice si toxicitate, preocuparea pentru prevenirea intoxicatiilor, aparitia de noi antidoturi, dovedesc interesul domeniilor stiintifice pentru evaluarea riscului efectelor toxice, ce pot fi determinate de compusii chimici naturali si de sinteza asupra organismelor vii.
Speram ca aceasta lucrare sa fie utila farmacistilor, biologilor, studentilor si tuturor celor care iubesc natura, plantele, si vor sa patrunda mai adanc in tainele acestora.a