Toxicologia are un domeniu foarte extins de activitate, fiind o disciplina vasta de studiu, de la prepararea unor xenobiotice toxice, studiul proprietatilor termodinamice si fizico-chimice ale acestora, studiul metodelor de izolare si analiza chimica, studiul toxicocineticii dar si toxicodinamicii xenobioticelor, pana studiul simptomatologiei intoxicatiilor si tratamentului acestora. Toxicologia s-a dezvoltat ca stiinta care a venit in completarea medicinei legale in vederea dovedirii crimelor prin otravire si s-a extins apoi ca obiect de studiu de sine statator odata cu cresterea numarului de xenobiotice potential toxice.
Lucrarea de fata a fost conceputa deopotriva pentru studentii la farmacie, cat si pentru farmacisti, fiind scrisa din perspectiva unui farmacist, in conformitate cu programa analitica aprobata de A.R.A.C.I.S. pentru disciplina Toxicologie, ramura de Toxicologie Analitica. Cartea este destinata in primul rand studentilor Facultatii de Farmacie, cat si celor care doresc sa isi reactualizeze cunostintele in acest domeniu.
Cartea vine in sprijinul studentilor, punand bazele toxicologiei analitice a toxicilor minerali (anorganici ficsi), prin prezentarea clara a notiunilor de baza ale acestei ramuri a toxicologiei, in vederea dezvoltarii competentelor practice de la partea de laborator. In lucrarea de fata sunt prezentate cele mai importante notiuni de toxicologie analitica, relevante pentru farmacist si pentru viitorul farmacist, fiind descrise cele mai importante xenobiotice de natura minerala din domeniul farmaceutic, din punct de vedere chimico-toxicologic.
I. ANALIZA TOXICOLOGICA A TOXICILOR MINERALI
I.1. Introducere
I.2. Izolarea toxicilor minerali din material biologic
I.3.Analiza preliminara expertizei toxicologice pentru toxicii minerali
II. ANALIZELE TOXICOLOGICE ALE TOXICILOR MINERALI
II.1. Cloratii
II.2. Nitritii alcalini
II.3. Nitratii alcalini
II.4. Mercurul
II.5. Bismutul
II.6. Cadmiul
II.7. Cuprul
II.8. Arsenul
II.9. Stibiul
II.10. Staniul
II.11. Manganul
II.12. Zincul
II.13. Cromul
II.14. Argintul
II.15. Taliul
II.16.Plumbul
II.17. Bariul
II.18. Acidul sulfuric
III. BIBLIOGRAFIE