Buletinul Retelei Judiciare Romane in materie penala, Anul I, 2012

ISBN/ISSN: 2285-4495
Editura: Hamangiu
versiunea tiparita
38,53 ron
Rezerva cartea si noi o livram cand intra in stoc
Poti ridica din librarii.
versiunea digitala

Cooperarea judiciara internationala in materie penala reprezinta un domeniu de maxima actualitate, care deja s-a impus cu pregnanta intr-un context actual infractional transfrontalier foarte extins.

In 1997, la nivelul Uniunii Europene, in vederea facilitarii cooperarii judiciare intre statele membre, a fost creata Reteaua Judiciara Europeana, formata din puncte de contact desemnate de statele membre, care asista judecatorii si procurorii locali in realizarea contactului direct cu omologii lor din celelalte state membre. In anul 2001 a fost infiintata in Romania Reteaua Judiciara Romana in materie penala, compusa din judecatori ai Inaltei Curti de Casatie si Justitie si din cadrul curtilor de apel si procurori ai parchetelor de pe langa aceste instante, precum si din personal din cadrul directiei de specialitate a Ministerului Justitiei.

Prin intermediul Buletinului Retelei Judiciare Romane in materie penala – revista anuala aflata la primul numar – se urmareste atat asigurarea unei mai bune cunoasteri a activitatii membrilor Retelei, dar si intelegerea mai aprofundata a mecanismelor de cooperare internationala in materie penala (extradarea, mandatul european de arestare, transferul de proceduri in materie penala, mandatul european de obtinere a probelor, transferarea persoanelor condamnate, comisia rogatorie internationala etc.). De asemenea, avand in vedere faptul ca sunt prezentate opiniile magistratilor de la toate curtile de apel nationale, cat si de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, se incearca astfel unificarea practicii judiciare in materie.

Revista este structurata in doua parti – una teoretica si alta practica –, furnizand astfel informatii utile atat magistratilor si personalului de specialitate chemat sa aplice dispozitiile legale in materie, dar si tuturor celor implicati in diverse proceduri care se desfasoara in acest domeniu.

Evident ca nu a fost epuizata toata problematica, din cauza fluctuatiei legislative (atat pe plan intern, cat si extern), dar si a complexitatii unor institutii ale cooperarii judiciare in materie penala. Ca atare, exista o perspectiva de continuitate a acestei lucrari, cu atat mai mult cu cat pe site-ul Ministerului Justitiei a fost lansat in dezbatere publica Proiectul pentru modificarea si completarea Legii nr. 302/2004 privind cooperarea judiciara internationala in materie penala, in cadrul caruia s-a propus si implementarea unor noi instrumente de cooperare menite sa eficientizeze si sa valorifice la maximum rezultatele pozitive inregistrate deja in acest domeniu.

Judecator Ioana-Cristina Morar (coordonator)

detalii
WhatsApp Phone