In 2020, provocarile de natura sanitara ne-au ocupat o buna parte a timpului. Este si motivul pentru care numerele din volumul III al Cluj Tax Forum Journal sunt in intarziere. Cu efortul intregului Colegiu Editorial, numerele revistei prind insa viata si le veti putea citi in perioada imediat urmatoare.
Cluj Tax Forum Journal nr. 1/2020 propune in primul rand o structura noua ce contine in plus sectiunile: Noutati fiscale, Consultanta fiscala si Recenzii. Ne dorim, in acest fel, sa diversificam continutul revistei si sa atragem atentia inclusiv asupra lucrarilor de specialitate care pot si trebuie sa fie consultate de specialistii domeniului.
In cuprinsul primului numar din volumul III (2020) puteti citi:
Editorial. Cosmin Flavius Costas – Inutil. O discutie despre utilitatea si rolul unei reviste de fiscalitate, la inceputul lui 2020.
Noutati fiscale. In cadrul acestei noi sectiuni a revistei sunt mentionate cateva dintre evolutiile recente la nivel fiscal din Uniunea Europeana si din lumea fiscalitatii internationale.
Articole. In Cluj Tax Forum Journal nr. 1/2020 prezentam o selectie de articole dupa cum urmeaza:
1. Maria Teresa Mata Sierra – Baza de impozitare a TVA in cazul pasagerilor care nu se prezinta la imbarcare. Un studiu provenit de la Facultatea de Drept a Universitatii din Leon, circumscris unei probleme des intalnite in practica fiscala, anume determinarea bazei de impunere a TVA in cazul pasagerilor care desi au achizitionat un bilet de avion nu se mai prezinta la imbarcare, ceea ce exclude prestarea, in ceea ce-i priveste, a serviciului de transport international.
2. Cosmin Flavius Costas – Probe sau indicii cu relevanta fiscala? Discutii pe marginea unei posibile intrebari preliminare in materie fiscala. Ca urmare a unei provocari lansate de Sectia de contencios administrativ si fiscal a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, acest articol se axeaza pe problematica spinoasa a suspendarii solutionarii contestatiei in conformitate cu prevederile art. 277 alin. (1) lit. a) C. proc. fisc. si a posibilelor restrangeri pe care un asemenea mecanism le aduce dreptului de deducere al TVA.
3. Vladimir Griga – Raportarea stagiului de cotizare la principiul contributivitatii sau efectul suspensiv al dramei angajatului. Cu talent si perseverenta, un tanar avocat abordeaza tematica contributiilor sociale obligatorii, cu accent asupra problemelor practice pe care le genereaza unele interpretari ale legislatiei in materie.
4. Botond-Zoltan Petres – Acorduri fiscale avansate (I). Notiuni introductive referitoare la acordurile fiscale si unele consideratii privind pozitia lor in sistemul european de impozitare. O analiza comparativa a procedurii de ruling. Ceea ce a fost la inceput un proiect de seminar al unui student ambitios s-a transformat intr-un studiu de o certa valoare stiintifica cu privire la acordurile fiscale avansate, dintr-o perspectiva comparatista.
Sinteza de jurisprudenta fiscala nationala (ianuarie-februarie 2020). In cadrul acestei rubrici, cu hotarari selectate si comentate de editorul Cosmin Flavius Costas, atentia este concentrata pe domeniul suspendarii actelor administrative fiscale conform art. 15 din Legea nr. 554/2004 (si cu precadere asupra posibilitatii suspendarii unui act administrativ fiscal dupa solutionarea actiunii de fond avand ca obiect anularea lui), dreptului de deducere a TVA in conformitate cu jurisprudenta europeana si respectiv a regularizarii TVA in cazul vanzarilor de bunuri imobile din procedura insolventei.
Repertoriul de jurisprudenta in materie fiscala al Curtii de Justitie a Uniunii Europene. Coordonata de Alexandra Muresan, aceasta sectiune rezuma cele mai recente hotarari fiscale ale Curtii de Justitie a Uniunii Europene.
Consultanta Fiscala. In cadrul unei colaborari intre Cluj Tax Forum Journal si societatea de audit si consultanta fiscala BDO Romania, domnul Sorin Roman prezinta un punct de vedere interesant asupra tratamentului fiscal al cheltuielilor pentru acordarea unei burse private.
Recenzii. Sub bagheta doamnei profesor Mihaela Tofan, va propunem o analiza a unei lucrari-suport pentru seminariile de drept fiscal si financiar redactata de echipa Facultatii de Drept a Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca.