Numarul din luna ianuarie al Revistei Curierul Judiciar va propune subiecte de maxima importanta juridica.
Editorialul din acest numar este semnat de judecator Lucia Uta si are ca punct de plecare o hotarare recenta a Curtii Europene a Drepturilor Omului privind monitorizarea comunicatiilor la locul de munca care aduce din nou in discutie problema respectarii dreptului la viata privata si a secretului corespondentei (art. 8 din Conventie), pusa, de aceasta data, in contextul relatiilor de munca, al echilibrului ce trebuie gasit intre dreptul protejat de Conventie si exercitarea prerogativelor angajatorului de organizare, directie si control, cu respectarea dreptului salariatului la demnitate in munca.
In cadrul rubricii Curier legislativ sunt prezentate selectiv cele mai importante acte normative din perioada 1- 31 ianuarie 2016, inclusiv decizii de admitere ale Curtii Constitutionale, Inaltei Curti de Casatie si Justitie si ale Curtii Europene a Drepturilor Omului publicate in Monitorul Oficial al Romaniei.
Rubricile de Actualitate europeana si Actualitate internationala corespunzatoare lunii decembrie 2015 aduc in prim plan principalele activitati de la nivelul institutiilor Uniunii Europene, dar si evenimentele de interes international. Cele doua rubrici sunt semnate de Daniela Ivan, respectiv de prof.dr. Bogdan Aurescu.
Practica judiciara neunitara
Rubrica realizata de judecatorul Razvan Anghel dedicata practicii judiciare neunitare cuprinde solutii ce ilustreaza aparitia unei jurisprudente neunitare cu privire la o problema de drept de actualitate fie prin aceea ca priveste interpretarea unor norme juridice foarte importante, cu aplicabilitate de durata, ceea ce face ca practica neunitara sa se manifeste intr-o perioada mai mare de timp, fie pentru ca priveste o norma cu implicatii imediate asupra unui numar mare de raporturi juridice, chiar daca intr-o perioada limitata de timp. In acest numar este analizata remunerarea profesorilor pentru invatamantul primar si a invatatorilor pentru orele sustinute in locul profesorilor cu studii superioare de specialitate.
Dreptul afacerilor
Articolul Perspective ale uniformizarii legislatiei protectiei consumatorilor, semnat de lect.dr. Mihaela-Georgiana Iliescu, supune analizei Propunerea de regulament al Parlamentului European si al Consiliului privind o legislatie comuna in materie de vanzare isi are originea in initiativa Comisiei Europene privind dreptul european in materie de contracte al carei principal obiectiv este imbunatatirea functionarii pietei interne prin facilitarea extinderii comertului transfrontalier pentru intreprinderi si consumatori. Atrage atentia contextul aparitiei sale care este strans legat de realitatea existentei unei incertitudini juridice create de diferentele de reglementare din statele membre UE, diferente ce constituie principalul obstacol al dezvoltarii operatiunilor transfrontaliere.
Drept privat
Articolul Solutionarea cererii de partaj judiciar, semnat de avocat, asist.dr. Doru Traila, propune o analiza complexa a subiectului tinand cont atat de regulile generale,dar si de problemele particulare care s-au ridicat in doctrina si in practica judiciara. Analiza are un caracter interdisciplinar, cu trimitere si la prevederile Codului de procedura civila din 1865, dar si la practica Curtii Constitutionale.
Articolul Admisibilitatea cererii de interventie accesorie intr-un litigiu intemeiat pe dispozitiile Legii nr. 10/2001, semnat de avocat Adriana Dobre. Desi la o prima vedere cadrul procesual al litigiilor intemeiate pe dispozitiile Legii nr. 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate in mod abuziv in perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989 („Legea nr. 10/2001”) pare o problema simpla, aceasta a primit o dezlegare neasteptata din partea Curtii de Apel Cluj, fiind necesara interventia Inaltei Curti de Casatie si Justitie spre a se da o solutie judicioasa acestei probleme de drept: confundarea calitatii procesual-pasive cu interesul pe care trebuie sa il probeze autorul unei cereri de interventie accesorie.
Drept public
Comentariul Deciziei nr. 3526/22.06.2015 a Curtii de Apel Bucuresti, Sectia a VIII-a de contencios administrativ si fiscal, privind tardivitatea actului de procedura primit prin fax sau e-mail, in ultima zi a termenului, dupa incetarea programului de lucru al instantei de judecata, semnat de dr. Dumitru-Daniel Serban. Autorul sustine decizia instantei, aducand argumente atat din doctrina, cat si din practica altor instante judecatoresti, conform carora depunerea plangerii impotriva unei decizii a Consiliului cu nerespectarea termenului legal imperativ, de 10 zile de la comunicarea deciziei si pana la ora inchiderii registraturii, atrage respingerea plangerii ca tardiv formulata, avand in vedere ca, intr-o asemenea ipoteza, intervine decaderea partii din dreptul de a formula plangerea respectiva.
Drept penal
Comentariul Deciziei nr. 41/C/20.01.2015 a Curtii de Apel Bucuresti, Sectia a II-a penala, privind denuntul formulat inainte de judecarea unei cai de atac, aplicabilitatea art. 19 din Legea nr. 682/2002, principiul legalitatii pedepsei, semnat de procuror, asist.dr. Teodor Manea. Autorul sustine decizia instantei, solutie care, desi pare la prima vedere hazardata, este echitabila si legala.
Rubrica de Sinteze de jurisprudenta isi pastreaza structura, dar si actualitatea: CC, CEDO, CJUE, IPI, IRUMB – noiembrie 2015.
In acest prim numar deschidem o noua rubrica de Pamflete juridice semnate de Mihai Andrei Dinu.
Ca in fiecare numar, revista cuprinde un Index alfabetic si un Index legislativ care constituie veritabile instrumente de lucru pentru cititor.