Investigarea istorica a evolutiei politice si a dezvoltarii constitutionale a oricarui stat impune recurgerea la documente, mai ales la acelea care pun in evidenta evenimentele majore din istoria politica a unei tari. Dintre acestea, multe au un continut si consecinte juridice. Acesta este si motivul pentru care investigatia istorica a dezvoltarii constitutionale a oricarui stat trebuie sa se impleteasca armonios cu cercetarea juridica si analiza politica a documentelor si, in general, a izvoarelor istorice.
Lucrarea Dezvoltarea constitutionala a Romaniei, aparuta sub egida Academiei de Stiinte Juridice din Romania, prezinta o selectie de documente care acopera un arc istoric al evolutiei politice si constitutionale romanesti, de la jumatatea secolului al XVIII-lea pana in prezent. Ele readuc, intr-un nou timp istoric si intr-o noua fizionomie psiho-sociala a poporului nostru momente semnificative, fundamentale din dezvoltarea constitutionala a statului roman, evenimente care au marcat progresul politic al societatii romanesti.
Ansamblul documentelor prezentate este conceput ca un recurs la istoria politica a statului roman, care reprezinta, dincolo de valoarea sa istoriografica, un tezaur din care generatiile actuale de politicieni pot extrage esenta gandirii politice romanesti traditionale pentru a readuce in actualitate valori ale parlamentarismului, cutezanta si sacrificiul generatiilor revolutionare, precum si efortul lor neabatut de a inlatura si invinge obstacolele din calea dezvoltarii moderne a tarii.
Din cuprins:
In lista documentelor prezentate isi afla locul nu numai actele politice sau constitutionale adoptate in cancelariile Principatelor Romanesti, dar si marturii, memorii, rapoarte diplomatice in care au fost consemnate momente semnificative ale dezvoltarii constitutionale romanesti sau ale vietii politice curente. Acestora li se adauga acte legislative care au transpus in norme imperative vointa politica a partidelor aflate la guvernare, decizii luate de statul roman, pozitii ale minoritatilor nationale fata de unele evenimente istorice. Nu toate documentele expuse au un vadit continut constitutional, dar au putere de evocare pentru conceptii si atitudini politice ale autoritatilor sau personalitatilor investite cu atributii de putere constituita.
Despre autor:
Cristian Ionescu este profesor universitar doctor in cadrul Facultatii de Stiinte Juridice si Administrative a Universitatii Crestine „Dimitrie Cantemir” din Bucuresti.