Lucrarea abordeaza fenomenul coruptiei printr-o analiza istorica, conceptuala, legislativa si jurisprudentiala, punand accent pe continutul constitutiv al infractiunilor, astfel cum sunt incriminate de Codul penal. De asemenea, pentru o abordare cuprinzatoare sunt prezente trimiteri la reglementarile Legii nr. 78/2000.
Este prezentata in detaliu sfera notiunii de functionar public, propriu-zis si asimilat, explicatiile teoretice fiind insotite si de hotararile prealabile pronuntate de instanta suprema in legatura cu anumite categorii profesionale subsumate acesteia (de pilda, medicul angajat cu contract de munca ori expertul tehnic judiciar).
Un spatiu insemnat este rezervat atributiilor si competentelor legale ale Directiei Generale Anticoruptie, dar si organizatiilor neguvernamentale, indeosebi din perspectiva prevederilor Legii nr. 571/2004, inclusiv in ceea ce priveste avertizorii de integritate.
Sub aspect procesual, lucrarea trateaza modurile de sesizare a organelor judiciare (incluzand sesizarea prin amicus curiae de catre organizatiile neguvernamentale); specificul actiunii penale si civile; probatiunea specifica (prezentand conditiile de dispunere a acestora si forta lor probanta) si regimul juridic al nulitatilor.
Nu in ultimul rand, este infatisat modul de individualizare a represiunii penale (legala, judecatoreasca si administrativa) atat in ceea ce priveste pedepsele principale, cat si cele accesorii ori complementare, fiind examinate criteriile generale de individualizare si pedepsele aplicabile.
Din cuprins:
• Coruptia. Definitii. Clasificari
• Cadrul legislativ intern si extern
• Sesizarea infractiunilor de coruptie de catre organizatiile neguvernamentale
• Particularitati ale infractiunilor de coruptie
• Individualizarea pedepselor
Puncte forte:
• abordare istorica a notiunii de coruptie
• prezentarea detaliata a rolului pe care il au avertizorii de integritate si organizatiile neguvernamentale in descoperirea si sesizarea infractiunilor de coruptie
• analiza detaliata a mijloacelor de proba si procedeelor, insotita de exemple din practica judiciara
• o jurisprudenta bogata ce cuprinde 12 decizii ale Inaltei Curti de Casatie si Justitie, 6 decizii ale Curtii Constitutionale si 21 de cauze ale Curtii Europene a Drepturilor Omului
• analiza rolului pe care il joaca referatul de evaluare in individualizarea pedepsei
Despre autori:
Cristina Banciu este consilier juridic in cadrul ONG-ului Transparency International Romania.
Liliana Ciuperca este judecator in cadrul Sectiei penale a Tribunalului Bucuresti.