Lucrarea de fata ofera o prezentare comparativa, pe articole, a noului Cod penal si a reglementarilor anterioare – in primul rand Codul penal de la 1969, dar si alte acte normative ale caror dispozitii care incriminau diferite fapte au fost preluate, cu sau fara modificari, in noul cod (cum ar fi Legea nr. 678/2001 privind prevenirea si combaterea traficului de persoane, O.U.G. nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, Legea nr. 365/2002 privind comertul electronic, Titlul III privind prevenirea si combaterea criminalitatii informatice din Legea nr. 161/2003 etc.), aceste texte fiind abrogate de la 1 februarie 2014.
Avand in vedere principiul aplicarii legii penale mai favorabile, analiza comparativa este utila atat pentru practicienii dreptului, dar si pentru toti cei interesati sa identifice singuri care sunt elementele de noutate fata de legea anterioara si care dintre cele doua reglementari va fi aplicabila in fiecare caz concret.
Acolo unde este cazul, sub articole sunt asezate dispozitiile Legii de punere in aplicare si sunt facute trimiteri la legislatia conexa in materie.
Lucrarea contine si o tabla de materii detaliata a noului Cod penal, precum si un index alfabetic, care nu fac parte din textul oficial, ci faciliteaza orientarea si identificarea mai rapida a institutiilor/cuvintelor-cheie cautate.
De asemenea, cartea cuprinde si un studiu introductiv care sintetizeaza principalele modificari si elemente de noutate cuprinse in Partea generala a noului Cod penal si in care sunt prezentate aspecte privind aplicarea legii penale mai favorabile infractiunilor definitiv judecate, iar la final este redata in extras Legea nr. 187/2012 de punere in aplicare.
Noul Cod penal si Legea de punere in aplicare au intrat in vigoare la 1 februarie 2014.