Nu aveti niciun articol in cosul de cumparaturi.

Ordinea publica de drept international privat

ISBN/ISSN: 978-606-39-0532-2
Pret de coperta: 60,00 RON
54,00 RON
Disponibilitate: IN STOC
Descriere

Aplicarea unei legi straine sau recunoasterea ori executarea unei hotarari straine genereaza uneori consecinte intolerabile pentru ordinea juridica romana. Pentru astfel de cazuri, legiuitorul reglementeaza o institutie care permite refuzul efectelor legii sau hotararii straine, desemnata prin sintagma ordine publica de drept international privat.
 
Scopul prezentei lucrari este de a contura o teorie a ordinii publice de drept international privat avand la baza reguli si mecanisme clarificate si, pe cale de consecinta, mai lesne de stapanit pentru profesionistii dreptului.
 
Studiul constituie o posibila sursa de informare atat pentru teoreticienii, dar mai ales pentru practicienii dreptului. Lucrarea se adreseaza oricarui profesionist al dreptului care cauta raspunsuri la intrebari legate de refuzul aplicarii unei legi straine ori al recunoasterii si executarii unei hotarari straine. Totodata, studiul abordeaza incidental probleme conexe de drept european, drepturile omului, drept procesual civil sau arbitraj comercial international.
 
Lucrarea este intocmita dupa consultarea unui bogat material documentar si contine ample incursiuni de jurisprudenta, valorificand numeroase spete din practica judiciara nationala, CJUE, CEDO sau a altor instante straine.
 
 
Volumul „Ordinea publica de drept international privat”, semnat de Daniel-Florin Petrache, debuteaza cu o serie ampla de consideratii generale privind ordinea publica in dreptul international privat. Pornind de la faptul ca aderarea Romaniei la Uniunea Europeana a adus cu sine un fenomen migrationist al populatiei tarii noastre si astfel a luat nastere o piata interna fara frontiere, bazata pe principiile liberei circulatii a serviciilor, marfurilor, capitalurilor si persoanelor, sunt dezbatute influenta UE si CEDO asupra valorilor de ordine publica, precum si normele de limitare a libertatilor de circulatie in Uniunea Europeana. Toate acestea sunt insotite, drept exemplificare, de diferite cauze judecate de-a lungul timpului, scotand in evidenta faptul ca efectele legii ori hotararii straine sunt intolerabile pentru ordinea juridica a statului din care face parte instanta sesizata. Intrucat dezbate in detaliu conceptul de ordine publica de drept international privat, privind-o atat din punctul de vedere al instantei romane, cat si al celei straine, prezenta lucrare poate fi considerata o adevarata monografie  dedicata acestui subiect mai putin abordat in lucrarile de specialitate.

Daniela Nae

Detalii tehnice
Data Aparitiei10 nov. 2019
Categorie generalaStudii si monografii
Numar pagini440
Tip coperta145x205 mm, Carte brosata
DE ACELASI AUTOR
DIN ACEEASI CATEGORIE
NOU
Dreptul international privat roman. Editia a 3-a autor Claudiu-Paul Buglea

Dreptul international privat roman. Editia a 3-a

Din perspectiva reglementarilor europene aplicabile in domeniu si a Codului civil roman
59,00 RON 53,10 RON
NOU
In honorem Flavius Antoniu Baias. Aparenta in drept

In honorem Flavius Antoniu Baias. Aparenta in drept

The appearance in law. L’apparence en droit
300,00 RON 270,00 RON
NOU
Drept transnational-Jessup

Drept transnational

Editie tradusa de: Radu Bogdan Bobei
29,00 RON 26,10 RON