Nu aveti niciun articol in cosul de cumparaturi.

Ordonanta presedintiala

Autor: Dorina Zeca
ISBN/ISSN: 978-606-522-147-5
Editura: Hamangiu
Pret de coperta: 27,90 RON
25,14 RON
Disponibilitate: Aceasta carte nu mai este pe stoc si nu mai poate fi comandata
Descriere

    Lucrarea aduce in atentia juristilor practicieni si teoreticieni o institutie cu larga aplicabilitate in practica: ordonanta presedintiala, procedura speciala reglementata de Codul de procedura civila ca mijloc eficient de rezolvare rapida a unui mare numar de procese privind raporturile de familie, protectia drepturilor reale, proprietatea intelectuala, materia locativa, raporturile comerciale sau executarea silita.


   Sunt examinate conditiile de admisibilitate si caracterele ordonantei presedintiale (caracterul executoriu, puterea de lucru judecat), domeniile de aplicare, litigiile care nu pot fi rezolvate pe aceasta cale, precum si aspectele procedurale (cererea de ordonanta presedintiala, calitatea procesuala, intampinarea, cererea reconventionala, formele de participare a tertilor, citarea, reguli privind judecata, competenta, caile de atac). De asemenea, sunt relevate particularitatile procedurii in reglementarea O.U.G. nr. 40/1999 privind protectia chiriasilor si stabilirea chiriei pentru spatiile cu destinatia de locuinte si anumite situatii atipice privind aplicarea ordonantei presedintiale in practica judiciara.


   Reglementarile legale sunt analizate din perspectiva practicianului, opiniile exprimate in doctrina sunt prezentate succint, impreuna cu solutiile jurisprudentiale relevante si comentariile autoarei, menite sa explice sau, dupa caz, sa critice anumite aspecte in motivarea hotararilor.     


   Dispozitiile proiectului noului Cod de procedura civila confirma utilitatea deosebita a procedurii ordonantei presedintiale, la care recurge un numar tot mai mare de justitiabili si prin intermediul careia sunt inlaturate actele abuzive, este evitata sau limitata producerea de prejudicii, sunt inlaturate piedicile ivite cu prilejul unor executari.

Detalii tehnice
Data Aparitiei24 iun. 2009
Categorie generalaStudii si monografii
Numar pagini264
Tip copertaCarte brosata