Nu aveti niciun articol in cosul de cumparaturi.

Protectia drepturilor fundamentale in sistemul Conventiei Europene a Drepturilor Omului

ISBN/ISSN: 978-606-18-0997-4
Editura: C.H. Beck
64,90 RON
Disponibilitate: Aceasta carte nu mai este pe stoc si nu mai poate fi comandata

Protectia drepturilor fundamentale in sistemul Conventiei Europene a Drepturilor Omului nu este doar o materie de studiu (optionala?) in curricula facultatilor de drept din Romania. Deziderat al societatii europene – dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial – care consacra drepturile omului ca trasatura identitara, protejarea valorilor Conventiei este obligatorie pentru autoritatile publice nationale, fiind supravegheata de Curtea de la Strasbourg, respectiv de institutiile Consiliului Europei. Sistemul european complex de protectie a drepturilor omului plaseaza in centru judecatorii nationali si figura emblematica a Curtii. Pe cea din urma doctrina nu a ezitat sa o proclame drept curte constitutionala a Europei, iar justitiabilii sa o vada ca ultim recurs in garantarea drepturilor proprii. Pe de alta parte, jurisprudenta constructiva a Curtii, care cuprinde azi mai mult de douazeci de mii de hotarari, a transformat Conventia intr-un instrument viu, racordat la dilemele societatii contemporane, o abordare care i-a adus judecatorului european, in numeroase randuri, critici de legitimitate.

Acest curs universitar incearca sa ilustreze toate ideile de baza amintite mai sus, intr-un demers accesibil studentilor. Materia este organizata in patru sectiuni: Premisele sistemului, Concepte transversale, Drepturi protejate, Consideratii tehnice. Referintele de doctrina au fost reduse, cuvantul fiind dat, de cate ori a fost posibil, hotararilor si deciziilor Curtii. Intre acestea, cursul le selecteaza si rezuma, in primul rand, pe cele foarte cunoscute, inconturnabile, care au jalonat evolutia sistemului Conventiei; in al doilea rand, pe cele recente, care ofera indicii despre tendintele actuale si viitoare de aplicare a Conventiei; in al treilea rand, cursul prezinta cateva dintre cazurile in care Romania s-a aflat in pozitie de parat in fata Curtii. Intrucat standardele drepturilor fundamentale stabilite de Conventie infuzeaza sistemele nationale, aceasta ultima categorie de hotarari pune in evidenta modul in care sistemul roman jonctioneaza cu cel european de protectie. Procedand astfel, cartea subliniaza, de fapt, de-a lungul capitolelor sale, caracterul deloc optional al protectiei pe care, ca juristi, o datoram drepturilor fundamentale.

Din cuprins
•    Conventia Europeana a Drepturilor Omului si dreptul international public
•    Conventia Europeana a Drepturilor Omului si sistemele de drept national
•    Conventia Europeana a Drepturilor Omului si dreptul Uniunii Europene
•    Drepturi protejate
•    Notiunile autonome: sensul european, numitorul comun si reducerea zonelor de inaplicabilitate a Conventiei
•    Abuzul de drept
•    Procedura in fata Curtii Europene a Drepturilor Omului

Puncte forte
•    referintele de doctrina au fost reduse, cuvantul fiind dat, de cate ori a fost posibil, hotararilor si deciziilor Curtii
•    prezinta cateva dintre cazurile in care Romania s-a aflat in pozitie de parat in fata Curtii
•    cuprinde, pe langa hotararile foarte cunoscute, inconturnabile, hotarari recente, care ofera indicii despre tendintele actuale si viitoare de aplicare a Conventiei
•    Index de hotarari si decizii

Despre autor
Raluca Bercea este conferentiar universitar la Facultatea de Drept a Universitatii de Vest din Timisoara, unde preda drept european si drept comparat.

Detalii tehnice
Data aparitiei28 aug. 2020
Categorie generalaCursuri, seminarii, teste
Numar pagini342
Tip coperta165x235 mm, Carte brosata
DE ACELASI AUTOR - Raluca Bercea
Indisponibila
Va place Dreptul? -  Lucian Bojin, Raluca Bercea, Diana Botau

Va place Dreptul?

Volum in onoarea profesorului Valentin Constantin
49,90 RON 49,90 RON