Regulile dreptului international umanitar au fost elaborate pentru a raspunde realitatii din prima jumatate a secolului al XX-lea, respectiv conflictele interstatale. In prezent, scena internationala ofera imaginea altui tip de conflict, conflictul asimetric, ce opune, pe de o parte, un stat si, pe de alta parte, o entitate ne-statala, de cele mai multe ori o organizatie terorista.
Lucrarea fundamenteaza o idee generala cu caracter de noutate cu privire la evolutia dreptului international, prin examinarea modului in care regulile dreptului international umanitar sunt supuse unui proces de adaptare si transformare, pentru a fi aplicate in raport cu noile realitatii pe plan international, in conditiile in care nu exista o practica a statelor.
Fiind prima monografie pe aceasta tema, urmareste, in principal, identificarea si urmarirea interpretarii regulilor cutumiare de drept international, ceea ce difera fata de abordarea traditionala a doctrinei romane. De asemenea, lucrarea analizeaza doua teme de actualitate in dezbaterea internationala, respectiv regimul detentiei suspectilor de terorism si regimul operatiunilor directionate impotriva unor persoane (targeted killings), precum si practica Statelor Unite si a Israelului in materie.