Nu aveti niciun articol in cosul de cumparaturi.

Cluj Tax Forum Journal 3/2023

ISBN/ISSN: 2601-5730_03_2023
Editura: Hamangiu
40,00 RON
Disponibilitate: IN STOC

Ca un manifest al dialogului fiscal, Cluj Tax Forum Journal nr. 3/2023 inscrie din Editorial pana in Recenzie un ideal, sustinand destramarea realitatii dezamagitoare a lipsei cu desavarsire a acestuia din peisajul fiscal romanesc.

Surprindem aici cateva randuri din recenzia acestui numar care reflecta exact acesta aspiratie impartasita in doctrina relevanta de drept fiscal din acest moment
„In acest numar, sub lupa Cluj Tax Forum Journal se afla o lucrare de exceptie apartinand profesorului si avocatului Dan Dascalu: Marile modificari si marile ratari ale Noului Cod de procedura  fiscala. Mai precis este vorba de primul volum dintr-o serie promisa de trei volume, cu subtitlul Perspectiva dreptului administrativ. (...) o veritabila catedrala cu vitralii a contenciosului fiscal intinsa pe mai bine de 1.000 de pagini, trebuie sa o apreciem nu doar pentru volum, dar mai ales pentru apelul la dialog fiscal. Asa cum puncteaza si editorialul acestui numar din Cluj Tax Forum Journal, dialogul fiscal este o conditie sine qua non pentru progres in aceasta materie. Chiar daca aseaza discutia intre „modificari” si „ratari”, pe care pare sa le atribuie legiuitorului, autorul invita in fapt la un intens si inedit dialog fiscal.
Intr-adevar, dreptului nostru fiscal in general si contenciosului fiscal in special ii lipsesc momentele de reflectie, cu incursiuni teoretice serioase si cu raportarea solutiilor practice tocmai la aceste fundamente solide. Este exact ceea ce profesorul Dan Dascalu incearca sa scoata la iveala, pe baza unei experiente comparativiste, in lucrarea domniei sale” (Cosmin Flavius Costas).

Puncte si intrebari de interes din acest numar:

Uniunea Europeana defineste noi reguli privind schimbul de informatii despre cripto-active in scopuri fiscale. De ce a fost necesar DAC 8? De ce este important sa facem schimb de informatii despre activele cripto? Ce face DAC 8, foarte practic? Deci obligatia de raportare revine platformei – nu cetateanului? Cu ce provocari s-a confruntat Uniunea Europeana? ● Procedurile mai bune de retinere la sursa vor stimula investitiile transfrontaliere si vor ajuta la combaterea abuzului fiscal.
(Noutati fiscale)
Substituie impozitul optional pe veniturile microintreprinderilor impozitul pe profit in aplicarea regimului prevazut de directiva filialelor? ● (abia) in anul 2021, prin modificarea operata prin O.G. nr. 8/2021, s-a realizat transpunerea conforma in dreptul intern a directivei filialelor prin calificarea impozitului pe veniturile microintreprinderilor drept un substitut al impozitului pe profit ● provocarile generate de aplicarea directivei filialelor cu referire la tipul de impozit pe care trebuie sa il plateasca in Romania societatile ce intra in sfera de aplicare a directivei.
Fuziunea, ca parte componenta a transformarii persoanei juridice ● studiu de caz ● elucidarea unor probleme aparute intr-un caz de speta.
● Din nou despre conventiile de evitare a dublei impuneri incheiate de Romania (cu 87 de state – aliniindu-le la cadrul legal inclus in Modelul de Conventie OCDE, Conventia Natiunilor Unite si Instrumentul Multilateral, ratificat recent prin Legea nr. 5/2022) ● scopul tratatelor incheiate ● clauzele de interpretare ● clauze ce reglementeaza metodele de evitare a dublei impuneri ● analiza reglementarii masurilor anti-discriminare, atat din punctul de vedere al pozitiei adoptate in contextul OECD, cat si din punct de vedere al consecintelor aplicarii legislatiei Uniunii Europene ● regula testul scopului principal („PPT”) ●clauza schimbarilor subsecvente in legislatia nationalaclauza bazei de remitenta.
Recenta reglementare in Romania a impozitului pe veniturile excesive din domeniul energiei a adus totodata cu sine si probleme procedurale. In acest numar vom gasi raspunsul la intrebarea: Poate fi contestata declaratia de impunere folosita pentru contributia la Fondul de Tranzitie Energetica conform Codului de procedura fiscala roman?
(Articole)
● Libertatea contribuabililor de a invoca noi argumente direct in fata instantei ● Decizia nr. 20/2023 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie.
● Libera circulatie a bunurilor. Libertatea fiscala a statelor membre poate genera adeseori situatii in care masuri fiscale nationale ajung sa impiedice sau sa restrictioneze libera circulatie a marfurilor. Cauza 132/78, Denkavit – criterii esentiale pentru delimitarea masurilor fiscale care pot constitui taxe cu efect echivalent taxelor vamale, fata de masurile sistemului general national de impozitare, de eventuale masuri de discriminare fiscala interzise prin dispozitiile actualului art. 110 TFUE sau de eventualele bariere fara caracter fiscal in calea liberei circulatii a marfurilor.
(Jurisprudenta)

 

CUPRINS

Editorial
Cosmin Flavius COSTAS/ Caracterul sine qua non al dialogului fiscal

 NOUTATI FISCALE
Uniunea Europeana defineste noi reguli privind schimbul de informatii despre cripto-active in scopuri fiscale

 ARTICOLE
Mirela Violeta BULIGA/ Impozitul pe veniturile microintreprinderilor substituie impozitul pe profit? O analiza a transpunerii neconforme vreme de 15 ani a Directivei filialelor
Sergiu GOLUB/ Cateva clarificari privind notiunea de „fuziune” utile pentru materia fiscala
Miruna Cristina ARUXANDEI, Luca Ion FRASIN, Tudor Sergiu PILCA, Anamaria Raluca TRIPON: Politica fiscala a Romaniei. O analiza a conventiilor de evitare a dublei impuneri in contextul standardelor OCDE (II)
Cosmin Flavius COSTAS/ Poate fi contestata fiscal declaratia de impunere?

 SINTEZA DE JURISPRUDENTA FISCALA NATIONALA
MAI – IUNIE 2023
Cosmin Flavius COSTAS
 REPERTORIUL DE JURISPRUDENTA IN MATERIE FISCALA AL CURTII DE JUSTITIE A UNIUNII EUROPENE
MAI – IUNIE 2023
Irina BUSTAN
 JURISPRUDENTA FISCALA ISTORICA A CURTII DE JUSTITIE A UNIUNII EUROPENE – Cauza 132/78, Denkavit

 CONSULTANTA FISCALA
Sorin ROMAN/ Perspectiva fiscala a campaniilor de promovare, marketing si publicitate – impozitul pe profit si pe venit
 RECENZII
Cosmin Flavius COSTAS/ Marile modificari si marile ratari ale Noului Cod de procedura fiscala, vol. I – Perspectiva dreptului administrativ, Ed. Hamangiu, Bucuresti, 2023 – Dan Dascalu

 

Detalii tehnice
Data aparitiei11 ian. 2024
Categorie generalaPeriodice
Numar pagini96
Format297x210 mm
Tip copertaCapsata