Nu aveti niciun articol in cosul de cumparaturi.
Reduceri Hamangiu Black Friday 2024 - Editura Hamangiu

Cluj Tax Forum Journal 5/2020

ISBN/ISSN: 2601-5730_05_2020
Editura: Hamangiu
Pret de coperta: 40,00 RON
32,00 RON
Disponibilitate: IN STOC

Asa cum ne-a obisnuit inca de la inceputurile sale, Cluj Tax Forum Journal pricinuieste informarea. Atat primele randuri (Editorialul), cat si ultimele (Recenzie) din numarul 5/2020 reprezinta, in fapt, invitatii la lectura ale editorului (Cosmin Flavius Costas).
    ● Vikingo – lectura obligatorie. „In putine cuvinte, aceasta hotarare recenta este de o importanta capitala. Pe de-o parte, ea exprima exasperarea Curtii de Justitie, confruntata cu o avalansa de actiuni preliminare din Europa Centrala si de Est pe aceeasi problematica a TVA (tocmai de aceea actiunea preliminara a fost solutionata intr-o procedura rapida, prin ordonanta). Pe de alta parte, recenta afacere maghiara este interesanta pentru ca instanta europeana a fost chemata sa verifice compatibilitatea Directivei TVA atat a unei practici administrative a organelor fiscale, cat si a unei jurisprudente discutabile a instantei supreme maghiare”.
    ● Codul de procedura fiscala. Comentariu pe articole, Tanti Anghel, Ed. Hamangiu, Bucuresti, 2020. O recenzie a unei lucrari de anvergura, prima dupa mai bine de 4 ani dedicata in intregime Codului de procedura fiscala. „Recomandam cu caldura aceasta lucrare celor interesati, apreciind ca studiul ei poate fundamenta opinii care sa fie expuse in fata instantelor de judecata sau organelor de solutionare a contestatiilor, in timp ce in plan academic lucrarea nu va putea fi ignorata la niciun curs de procedura fiscala si in niciun curs de procedura fiscala”.

    In acest cadru sunt asamblate apoi, piesa cu piesa, subiecte practice, de interes, extrase din realitatea fiscala actuala:
    ● Pierderile de TVA la nivelul statelor membre UE (VAT Gap); explicatiile recente ale Comitetului TVA cu privire la asa-numitul Quick Fixes Package (Directiva UE/2018/910) (cateva dintre evolutiile recente la nivel fiscal din Uniunea Europeana si din lumea fiscalitatii internationale prezentate in rubrica NOUTATI FISCALE).
    ● Telemunca si consecintele ei fiscale – cheltuieli deductibile, compensatii pentru cheltuielile efectuate, schimbarea involuntara a rezidentei fiscale (articol in limba engleza).
    ● Conditiile pentru deductibilitatea cheltuielilor la calculul impozitului pe profit comparate cu conditiile necesare pentru exercitarea dreptului de deducere in domeniul TVA. Inspirat de dificultatile cronice din inspectiile fiscale nationale cu privire la distinctia dintre cele doua abordari, studiul furnizeaza argumentele teoretice care sa permita interpretului sa decida in fiecare caz. Sunt utilizate atat referiri la jurisprudenta relevanta a Curtii de Justitie a Uniunii Europene, cat si la jurisprudenta fiscala a instantelor nationale.
   ● Un comentariu critic al Deciziei nr. 9 din 6 aprilie 2020 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie – Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept, cu inerente clarificari conceptuale si cu un studiu meticulos al efectelor pe care extinderea interpretarii Inaltei Curti le-ar putea avea asupra sferei de aplicare a Legii evaziunii fiscale.
   ● Principiul Ne bis in idem. Un studiu de actualitate cu privire la problemele de interpretare pe care le genereaza clivajul dintre procedurile penale si procedurile fiscale, prin prisma celor mai recente evolutii jurisprudentiale.
   ● Aspecte referitoare la impozitarea sumelor decontate salariatilor pentru inchirierea locuintelor. O analiza cu privire la unul dintre avantajele pe care companiile il au la indemana pentru suplimentarea veniturilor asociate salariilor fara a suporta, uneori, sarcina taxarii sau macar beneficiind de reducerea acesteia.
   ● Problema angajarii raspunderii solidare a administratorilor de catre organul fiscal in situatia prevazuta la art. 25 alin. (2) lit. c) C. proc. fisc. si problema reconsiderarii veniturilor administratorului nerezident (desprinse din rubrica de jurisprudenta fiscala nationala, din deciziile recente ale C.A. Cluj, s. cont. adm. si fisc.).
   ● Cele mai importante cauze din practica fiscala a Curtii de Justitie a Uniunii Europene, pentru perioada septembrie – octombrie 2020.




EDITORIAL
Cosmin Flavius COSTAS / Vikingo

NOUTATI FISCALE
ARTICOLE
Carlos CARBAJO NOGAL / Aspecte fiscale ale telemuncii in domeniul impozitului pe venit (articol in limba engleza)
Radu BUFAN / Deosebirile pe teren probator intre binomul cheltuieli – venituri si achizitii – livrari/prestari
Cristina ONET / Efectele Deciziei nr. 9 din 6 aprilie 2020 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie – Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept – asupra Legii nr. 241/2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale
Ioana-Raluca GHERGHEL / Ne bis in idem. Interferente intre dreptul fiscal si dreptul penal

SINTEZA DE JURISPRUDENTA
FISCALA NATIONALA
SEPTEMBRIE – OCTOMBRIE 2020
Septimiu Ioan PUT

REPERTORIUL DE JURISPRUDENTA
IN MATERIE FISCALA AL CURTII DE
JUSTITIE A UNIUNII EUROPENE
SEPTEMBRIE – OCTOMBRIE 2020
Alexandra Maria MURESAN

CONSULTANTA FISCALA
Sorin ROMAN / Impozitarea sumelor decontate salariatilor pentru inchirierea locuintelor

RECENZII
Cosmin Flavius COSTAS / Codul de procedura fiscala. Comentariu pe articole, Ed. Hamangiu, Bucuresti, 2020 – Tanti Anghel

Detalii tehnice
Data aparitiei22 mar. 2021
Categorie generalaPeriodice
Numar pagini88
Tip coperta297x210 mm, capsata
DE ACELASI AUTOR - Cosmin Flavius Costas
DIN ACEEASI CATEGORIE - Cluj Tax Forum Journal