Nu aveti niciun articol in cosul de cumparaturi.

Concedierea angajatilor

ISBN/ISSN: 978-606-27-0462-9
Editura: Hamangiu
Pret de coperta: 59,00 RON
23,60 RON
Disponibilitate: IN STOC
Descriere

Lucrarea Concedierea angajatilor a fost conceputa ca un instrument de lucru extrem de util pentru cei care sunt chemati sa cunoasca si sa aplice normele legale cu privire la institutia concedierii angajatilor (salariati, functionari publici, angajatori, organizatii sindicale si organizatii patronale), prin analiza grupata si comparativa atat a concedierii salariatilor, astfel cum este prevazuta de Codul muncii, cat si a eliberarii si destituirii din functia publica a functionarilor publici, conform Legii nr. 188/1999. Sunt expuse, de asemenea, normele procedurale, cum ar fi, spre exemplu, cele care reglementeaza cercetarea disciplinara, continutul deciziei de concediere, termenul in care aceasta poate fi contestata sau procedura de judecata. Abordarea teoretica este completata prin prezentarea, la finalul sectiunilor dedicate principalelor institutii, a unor cazuri relevante din practica instantelor judecatoresti.  

Intreaga analiza intreprinsa pe parcursul lucrarii Concedierea angajatilor evidentiaza ca intre concedierea salariatilor si eliberarea si destituirea din functie a functionarilor publici exista o serie de asemanari, dar si de diferentieri, la fel cum se poate aprecia ca o multitudine de institutii juridice care vizeaza salariatii si functionarii publici au caracteristici comune si, respectiv, caracteristici distincte.

Pentru ambele categorii analizate, legiuitorul a reglementat, in esenta, aceleasi ipoteze, altfel spus, fiecare caz de concediere detine un corespondent in materia eliberarii si destituirii din functia publica, cu exceptia situatiei arestarii preventive a functionarului public, imprejurare in care raportul de serviciu al acestuia este suspendat de drept. Se adauga, in cazul functionarului public, aparitia unui caz de incompatibilitate legala (care antreneaza destituirea din functie).

Atat in situatia concedierii salariatilor, cat si in situatia eliberarii si destituirii functionarilor publici suntem in prezenta unui cadru legal imperativ si strict reglementat, astfel ca, in afara acestuia, nu se pot opera concedieri ale angajatilor, nici eliberari sau destituiri legale din functia publica.   

Spre deosebire de alte state, in Romania concedierea, respectiv eliberarea si destituirea din functie se supun unui regim legal imperativ si strict reglementat. Astfel, suntem in prezenta unui sistem cazuistic, traditional, inca din anul 1950, sistem care a impus respectarea unui anumit regim legal in vederea realizarii unei concedieri prescrise de lege. Pe plan procedural, pot fi stabilite anumite norme pentru concedierea legala, spre exemplu, pe plan disciplinar, pentru necorespundere profesionala. Asadar, aceste reglementari sunt concrete si riguroase, avand in plus un caracter imperativ, in afara acestora neputand opera concedieri, eliberari sau destituiri legale. 

Detalii tehnice
Data Aparitiei05 ian. 2016
Categorie generalaStudii si monografii
Numar pagini432
Tip copertaCarte brosata
DIN ACEEASI CATEGORIE
NOU
In honorem Flavius Antoniu Baias. Aparenta in drept

In honorem Flavius Antoniu Baias. Aparenta in drept

The appearance in law. L’apparence en droit
300,00 RON 270,00 RON
NOU
Codul muncii. Legea dialogului social si legislatie conexa. Actualizat la 5 septembrie 2021

Codul muncii. Legea dialogului social si legislatie conexa. Actualizat la 5 septembrie 2021

Cuprinde extrase relevante din hotarari ale Curtii de Justitie a Uniunii Europene
33,00 RON 29,70 RON

Cercetarea disciplinara

Aspecte practice si teoretice
25,00 RON 22,50 RON