In ierarhia normativa a oricarui stat de drept, Constitutia reprezinta documentul juridic fundamental, in care sunt consacrate drepturile, obligatiile si indatoririle cetatenesti, principiile si regulile de organizare a statului si a autoritatilor publice. Aflata intr-o conexiune stransa cu intregul ansamblu legislativ subsecvent, Constitutia determina, totodata, cadrul si limitele procesului de legiferare si constituie reperul de baza in activitatea de interpretare si aplicare a normelor legale.
In acest context, aducem in atentia cititorilor Constitutia Romaniei – decizii ale Curtii Constitutionale, hotarari C.E.D.O., hotarari C.J.U.E., legislatie conexa, lucrare care, dupa cum sugereaza si titlul, are un continut complex. Astfel, sub fiecare articol din Legea fundamentala sunt reproduse solutii cu valoare de principiu din jurisprudenta recenta a Curtii Constitutionale, a Curtii Europene a Drepturilor Omului, precum si a Curtii de Justitie a Uniunii Europene. De asemenea, sunt redate textele conexe din Conventia europeana a drepturilor omului si din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene si se fac trimiteri la legislatia infraconstitutionala. Actuala editie, urmand evolutiile controlului de constitutionalitate, in sensul dezvoltarii jurisprudentei prin care Curtea Constitutionala a statuat asupra interpretarii si aplicarii dispozitiilor constitutionale referitoare la autoritatile publice si raporturile de ordin constitutional dintre acestea, include referiri consistente la aceasta jurisprudenta, care completeaza, in mod corespunzator, capitolele cuprinzand dispozitiile constitutionale de referinta.
Prin modalitatea in care a fost alcatuita, cartea Constitutia Romaniei – decizii ale Curtii Constitutionale, hotarari C.E.D.O., hotarari C.J.U.E., legislatie conexa poate fi folosita de catre studentii Facultatilor de Drept, la intelegerea si aprofundarea Dreptului constitutional, de catre practicienii dreptului, precum si de catre orice persoana interesata de fundamentele statului de drept.