Dreptul comercial este prezent in intreaga activitate economica atat nationala, cat si internationala. La momentul aparitiei Codului civil, in 2011, s-a realizat unificarea dreptului privat, insa, avand in vedere specificitatea raporturilor intre profesionisti, precum si numeroasele reguli specifice raporturilor comerciale, existenta dreptului comercial atat ca materie de studiu, cat si ca ramura de drept nu poate fi negata. Dreptul comercial reglementeaza raporturile juridice patrimoniale si personal nepatrimoniale specifice profesionistilor comercianti si ramane, in viziunea noastra, o importanta diviziune a dreptului, ce-si gaseste poate cele mai multe aplicatii in practica.
Lucrarea de Drept comercial. Caiet de seminar contine atat o parte teoretica, cat si exercitii practice, pentru a pune in aplicare cunostintele acumulate. De asemenea, aceasta lucrare a fost gandita si structurata de asa maniera incat sa nu ofere cunostinte ce trebuie invatate „pe de rost”, ci sa prezinte ideile principale si conceptele de drept ce trebuie coroborate, in asa fel incat studentul sa nu „invete” materia, ci sa „inteleaga” materia. Tocmai de aceea, veti vedea citind aceasta lucrare ca va fi nevoie sa analizati si sa coroborati diferite dispozitii din actele normative la care se face referire la inceputul fiecarui capitol. Pentru aprofundarea materiei, la inceputul fiecarui capitol s-au introdus referinte bibliografice, de asa natura incat studentii sa aiba un punct de pornire in cautarile lor doctrinare.
Prezentul caiet de seminar este structurat in 14 capitole, in baza fisei de disciplina a dreptului comercial a Facultatii de Drept din cadrul Universitatii Titu Maiorescu, fiecare capitol acoperind o parte din materia de drept comercial semestrul 1. Aceasta incepe cu introducerea in dreptul comercial si se concentreaza pe profesionistii comercianti, fie ca acestia isi exercita profesia in cadrul unei structuri fara personalitate juridica (persoana fizica autorizata, intreprindere individuala sau intreprindere familiala), fie in cadrul unei societati, asa cum sunt reglementate de Legea nr. 31/1990.
Drept comercial. Caiet de seminar este dedicat tuturor studentilor la drept, pentru a-i ajuta sa parcurga mai usor notiunile de baza ale dreptului comercial. Lucrarea nu prezinta in mod exhaustiv din punct de vedere doctrinar si nici al jurisprudentei actuale toate actele normative la care face referire, insa, ofera un punct de pornire pentru studierea acestei importante ramuri de drept de care se vor lovi toti juristii in viata lor profesionala
Recapitulare drept civil
Capitolul I. Introducere in dreptul comercial
Capitolul II. Izvoarele specifice raporturilor juridice dintre profesionisti
Capitolul III. Conceptele de „profesionist”, „intreprindere” si „profesionist-comerciant”
Capitolul IV. Subiectele raporturilor juridice dintre profesionistii comercianti – persoana fizica autorizata, intreprinderea individuala si intreprinderea familiala
Capitolul V. Fondul de comert
Capitolul VI. Profesionistii comercianti persoane juridice – societatile
Capitolul VII. Constituirea societatilor comerciale
Capitolul VIII. Reguli generale de functionare a societatilor comerciale
Capitolul IX. Functionarea societatilor de capital
Capitolul X. Administrarea societatilor pe actiuni. Functionarea societatilor cu raspundere limitata
Capitolul XI. Modificarea actului constitutiv. Excluderea si retragerea asociatilor
Capitolul XII. Fuziunea si divizarea societatilor
Capitolul XIII. Dizolvarea si lichidarea societatilor
Capitolul XIV Societatea europeana
Capitolul XV. Grupurile de interes economic
Raspunsuri grile si spete