Nu aveti niciun articol in cosul de cumparaturi.

Drept constitutional si institutii politice. Vol. 1. Teoria generala a statului si a constitutiei. Constitutia romana in context european

Vol. 1. Teoria generala a statului si a constitutiei. Constitutia romana in context european
Autor: Marius Balan
ISBN/ISSN: 978-606-27-0301-1
Editura: Hamangiu
Pret de coperta: 66,50 RON
46,55 RON
Disponibilitate: IN STOC
Descriere

Volumul Teoria generala a statului si a constitutiei. Constitutia romana in context european reprezinta prima parte a cursului de Drept constitutional si institutii politice. Lucrarea se adreseaza deopotriva studentilor (in drept, stiinte politice sau administratie publica) si specialistilor in drept public.

Conceptele fundamentale ale constitutionalismului clasic (constitutia, separatia puterilor, statul de drept, controlul constitutionalitatii legilor, drepturile fundamentale) sunt examinate din perspectiva evolutiei istorice, pe fundalul diverselor constelatii de interese politice si al grilelor ideologice care au marcat de-a lungul timpului procesul organizarii statale a puterii.

Sunt luate in considerare contributiile relevante din cursurile, tratatele si studiile de drept constitutional romanesti din trecut si din prezent, prezentate in contextul evolutiei doctrinelor de teorie a statului si drept constitutional european si american. Aparatul critic si materialul bibliografic (incluzand referinte la autori – clasici sau recenti – precum Georg Jellinek, Robert von Mohl, Albert Venn Dicey, Adhémar Esmein, Maurice Hauriou, Carl Schmitt, Michel Villey, Ernst Wolfgang Böckenförde, Dieter Grimm, Josef Isensee, Paul Kirchhof, Bruce Ackerman, András Sajó ori Vlad Constantinesco) au fost structurate astfel incat sa faciliteze accesul la surse si sa incurajeze aprofundarea si extinderea cunostintelor, prin lecturi suplimentare.

Cristalizarea si evolutia institutiilor cheie ale constitutionalismului modern sunt ilustrate si prin prezentarea succinta a practicii relevante in materie a instantelor supreme sau constitutionale (Curtea Constitutionala din Romania, Curtea Suprema a SUA sau Curtea Constitutionala Federala a Germaniei).

O atentie deosebita este acordata istoriei constitutionale a Romaniei, analizei legilor fundamentale care s-au succedat in statul modern romanesc, dar si diverselor proiecte de reforma sau de organizare politica si constitutionala care au precedat formarea acestuia. Un spatiu relativ mare revine drepturilor si libertatilor fundamentale, unde dupa expunerea dimensiunii istorico-filosofice, sunt prezentate dispozitiile constitutionale romanesti in materie, cu luarea in considerare a literaturii secundare si a deciziilor mai importante ale instantei noastre constitutionale.

Prin dimensiunea sa de drept comparat, cu evidentierea aspectelor legate de integrarea euro-atlantica a Romaniei, lucrarea permite o mai buna intelegere a Constitutiei Romaniei, ca decizie fundamentala asupra modului si formei de existenta a comunitatii politice a natiunii romane, in context european.

Detalii tehnice
Data Aparitiei28 mai 2015
Categorie generalaCursuri, seminarii, teste
Numar pagini504
Tip copertaCarte brosata
Alti clienti au cumparat si
Indisponibila
Constitutia Romaniei ed 2_Toader, Safta

Constitutia Romaniei. Editia a 2-a act.14.10.2016

decizii ale Curtii Constitutionale, hotarari C.E.D.O., hotarari C.J.U.E., legislatie conexa
35,00 RON 31,50 RON
DIN ACEEASI CATEGORIE